Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je večeras da će skratiti godišnju ceremoniju dodele prestižnog Oskara, zbog kritika da predugo traje, i uvešće novu kategoriju nagrade za najpopularniji film godine, jer je akademija redovno kritikovana zbog elitizma.

„Promene stižu“, navela je na Tviteru američka akademija koja dodeljuje Oskare na svečanim ceremonijama koje običnu budu održane krajem februara ili početkom marta.

Povezana vest:  Razvode li se Džoni Dep i Vanesa Paradi?

Ovogodišnje, 90. izdanje dodele, održano 4. marta 2018. trajalo je tačno tri sata i 54 minuta, što je daleko od rekorda 2002. godine kada je ceremonija trajala četiri sata i 20 minuta.

Akademija želi da ceremonije ne traju duže od tri sata tako što će neke nagrade biti dodeljene tokom reklama i neće biti uživo prenete.

Povezana vest:  Sirše Ronan u Hobitu

Zbog kritika da je akademija elitistička sa izborom filmova, odlučeno je da bude uvedena nova kategorija za najpopularniji film godine.

Akademija će od 2020. godine organizovati dodelu početkom, a ne krajem februara, jer je takodje bila na meti kritika da se dodela održava mnogo kasno, čak dva meseca posle dodele druge velike filmske nagrade, Zlatnog globusa.

Povezana vest:  Helen Miren proglašena za Telo godine

Naredna, 91. ceremonija biće održana 24. februara 2019, dok će 92. ceremonija biti 7. februara 2020. godine umesto 23. istog meseca kako je ranije navedeno.