daniel_day_lewisDenijel Dej-Luis Linkoln u Spibergovom filmu

 

Engleski glumac Danijel Dej-Luis (Daniel Day-Lewis) igraće Abrahama Linkolna (Abraham Lincoln) u filmu Stivena Spilberga (Steven Spielberg) o životu 16. predsednika SAD, objavila je holivudska štampa.

-Danijel Dej-Luis je jedan od najvećih glumaca, uključujući eru nemog filma, zlatno doba filma i filmsku budućnost. Zahvalan sam što će nam se putevi najzad ukrstiti u ‘Linkolnu’ – naveo je Spilberg.

Povezana vest:  Počinje snimanje rimejka filma "Valter brani Sarajevo"

Spilbergov film zasnovan je na bestseleru dobitnice Pulicerove nagrade, istoričarke Doris Kerns Gudvin (Kearns Goodwin) „Team of Rivals“ iz 2005. Film će govoriti o Linkolnovim sukobima sa članovima njegovog kabineta zbog abolicije na kraju američkog građanskog rata. Scenario za film piše Toni Kušner (Tony Kushner). Snimanje će početi sledeće jeseni, a film će u bioskope stići krajem 2012.

Povezana vest:  Na proleće o produkciji narednog Džejmsa Bonda

Spilberg, koji je režiser i producent filma, pre nekoliko godina pregovarao je sa Lijamom Nisonom (Liam Neeson) o ulozi Linkolna.

„Linkoln“ će biti prvi film Danijela Dej-Luisa od prošlogodišnjeg filma „Devet“. Engleski glumac je u poslednjih deset godina snimio još samo tri filma „Biće krvi“, „Balada o Džeku i Rouz“ i „Bande Njujorka“.