Danas, 24. avgusta, počinje novi, 24. Međunarodni filmski festival u Nansiju, u Francuskoj; festival će ove godine trajati sve do 2. septembra, a na programu je i desetak srpskih filmova i/ili srpskih manjinskih koprodukcija.

U programu nazvanom Pod zvezdama biće prikazana  srpska manjinska koprodukcija, makedonski film Godina majmuna reditelja Vladimira Blaževskog, dok su u programskoj celini Evropski dokumentarci i filmovi Druga strana svega Mile Turajlić i Slatko od ništa Borisa Mitića.

Povezana vest:  Omaž Radio Beogradu otvara trinaesti Beldocs festival

Najbrojnije srpsko učešće ove godine je pak u programskom bloku Fokus – Balkan, gde će u selekciji Srbija biti prikazana kratkometražna ostvarenja: Kamen u ruci Stefana Ivančića, Suvozači Ognjena Isailovića, Lijana Ivana Đurovića, a tu su i srpsko-američka koprodukcija, takođe kratki film Ljubav Ognjena Petkovića, kao i eksperimentalni film Poslednji zapis Leonida Šejke Zlatka Stojilovića. U ovom delu predstaviće se i Rene Nijuens holandsko-srpskim filmom Ringo Rocket and His Song for Yuri Gagarin.

 

Povezana vest:  OD 18. FEBRUARA "ZEMLJA BEZ ZAKONA", VESTERN SA MAJKLOM FASBENDEROM U GLAVNOJ ULOZI, KREĆE I U BIOSKOPIMA