Srbija će biti primetno zastupljena na predstojećem izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj; u pitanju je 41. izdanje pomenutog festivala, a 24. sa međunarodnom selekcijom.

U konkurenciji za nagrade je zapaženi srpski film Lijana mladog Ivana Đurovića, a srpskih ostvarenja će u izobilju biti u netakmičarskom delu programa. Naime, Naime, na poziv Umetničkog direktora festivala, g. Antonisa Papadopulosa, Dragan Marinković (deo tima Jugoslovenske kinoteke, u ranijim prilikama i  član žirija za kratke filmove na festivalima u Tuzli, Sarajevu, Luksoru, Limasolu, Temišvaru, Bukureštu…) izabrao je filmove koji će biti prikazani u sklopu programske celine nazvane Focus on Serbia.

Program se sastoji od dva bloka od po 100 minuta kratkih filmova proizvedenih u Srbiji u poslednjih desetak godina Pre svakog bloka filmova Dragan Marinković će predstaviti program (sastavljen od recentnih srpskih kratkih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova), a posle projekcije je predviđen i razgovor sa publikom. Biće prisutni i neki od autora izabranih filmova, poput, Nevene Matović i Igora Toholja.

Povezana vest:  "Stado" najgledaniji srpski film u 2016. godini

U bloku koji je predviđen za 17. septembar biće prikazani sledeći filmovi: Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka Ivane Todorović., Rabbitland Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, Tamara Ivana Kneževića, Transfiguracija Igora Toholja, PRC Dušana Šaponje i Dušana Čavića, Probni brak Zorice Petrović i Flafi/Fluffy Milice Lee Filipovski.

Dva dana kasnije, 19. septembra, na programu je blok sa sledećim ostvarenjima: Deca iz limenog sela Ljiljane Prvulović, Karusel Nevene Matović, Dodir Aleka Conića, Mislilac u supermarketu Igora Simića, Bio dvaput jedan kralj Vojina Vasovića, Čovek koji je otišao po cigarete Marka Sopića i Ljudi nisu rode Janka Baljka.

Povezana vest:  Novi film Terensa Malika premijerno u Kanu

Ovogodišnji festival u Drami počeće 16. septembra i trajaće sve do 22. septembra.