MovieTapeBradić: Veći budžet za kinematografiju u 2011. godini

 

Ministarstvo kulture Srbije će u narednoj godini obezbediti dodatna budžetska sredstva za oblast kinematografije, budući da će 2011. biti Godina srpskog filma, rekao je resorni ministar Nebojša Bradić.

-U projekciji budžeta za 2011. godinu izdvojili smo veća sredstva za film u poređenju s dosadašnjim periodom – rekao je Bradić.

Centralni događaj u narednoj, filmskoj godini, biće otvaranje obnovljenog i preuređenog zdanja Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici u Beogradu, koje je planirano za maj ili jun i na koje će biti pozvane mnoge svetski ugledne ličnosti iz oblasti kulture i filma.

Povezana vest:  IGRE GLADI: LOV NA VATRU premijerno na Teens Night u Cineplexx Delta City Beograd i Kragujevac Plaza 21. novembra

Među očekivanim zvanicama su i francuski ministar kulture Frederik Miteran, s kojim se Bradić sastao tokom nedavne zvanične posete Parizu, kao i predstavnici francuske kinoteke.

-Saradnja Jugoslovenske kinoteke s francuskom kinotekom bila je jedna od glavnih tema mog prijateljskog sastanka s Miteranom – rekao je Bradić.

Prema njegovim rečima, saradnja s francuskom kinotekom u budućnosti bi trebalo da bude zasnovana ne samo na uobičajenoj razmeni filmskog materijala i dokumenata, nego i na realizaciji zajedničkih projekata, filmskih izložbi i drugih sličnih programa.

Povezana vest:  Premijera filma o princezi Oliveri Lazarević 28. septembra

-Kinoteka nije zamišljena samo kao prostor za izložbe i projekcije, nego kao interdisciplinarni prostor u kojem će se održavati izložbe, u kojem će svoje mesto nalaziti i teatar i muzika i sve one forme koje, na prvi pogled, nisu u vezi s filmom – rekao je Bradić.

Među brojnim filmskim jubilejima koji će biti obeleženi tokom naredne godine jesu vek od nastanka prvog srpskog igranog filma – „Karađorđa“ Ilije Stanojevića, snimljenog u produkciji Svetozara Botorića, kao i vek od otvaranja prvog srpskog bioskopa – Lifke u Subotici.

Povezana vest:  Al Paćinu nagrada za umetnička ostvarenja

-Ti jubileji su prilika da se o kinematografiji govori na kreativniji način, ne samo kroz priču o krizi srpskog filma i o propadanju biokopa, nego i kroz sagledavanje šta je film učinio i šta može da učini za Srbiju – naglasio je Bradić.

U narednoj godini očekuje se i usvajanje Zakona o kinematografiji, a veoma je važno i podnošenje kandidature za upisivanje Arhiva Jugoslovenske kinoteke na UNESKO-vu listu „Pamćenje sveta“, na kojoj se već nalaze „Miroslavljevo jevanđelje“ i lična arhiva Nikole Tesle.