„ДОК #1″ je novi festival dokumentarnog filma koji će obradovati Beograđane i upotpuniti filmsku scenu 2019. godine svojim programom. Tokom četiri festivalska dana videćemo odvažne i ključne filmove iz aktuelne svetske produkcije. Domaćin prvog izdanja „ДОК #1″ je Kombank dvorana, a festival će se održati od 31. januara do 3. februara 2019. godine.

Gledaoci će imati priliku da uživaju u 20 dugometražnih filmskih ostvarenja raspoređenih u 4 programske celine (Prvi Korak, Na Ivici, Vrhunci i Biografije). Za ljubitelje EX YU dokumentaristike, biće prikazana retrospektiva Hajrudina Krvavca sa preko 10 njegovih kratkih dokumentarnih filmova.

Povezana vest:  Završetak serije „Lost“

Program Vrhunci prikazaće dokumentarne filmove koji su zapaženi od strane programera i publike velikih festivala, dok će suprotnost tome biti program Prvi korak, koji slavi debitante i njihove prvence. Festival će prikazati i par biografskih dokumentaraca, dok će filmovi koji obrađuju bizarne, provakativne i granične teme biti prikazani u programu Na Ivici.

Direktor festivala Igor M. Toholj napomenuo je da je ovaj festival nastao kao odgovor na potrebe publike da se u Beogradu pojavi festival čiji je program redukovan, saglediv i po meri gledaoca, ali takođe relevantan i aktuelan.

Povezana vest:  Džoana Rouling najavila "spin-off" sage o Hariju Poteru

„U eri kompetitivnosti za nas nema apsolutnih pobednika. Uspeh svakog filma merimo količinom emocija i zainteresovanosti koje on izazove kod publike. Takođe, u istoj ravni sa veteranima, laureatima i big time produkcijama, na ovom festivalu stoje i debitanti, autori koji su tek zakoračili na festivalsku scenu. Raznolikost, mogućnost široke publike da sagleda razne tendencije, stilove i tematske preokupacije savremenog dugog dokumentarca, su naša misija, svakako.“ – istakao je Igor M. Toholj.

Povezana vest:  Travolti nagrada Zlatna kamera

Prvo izdanje festivala „ДОК #1″ neće biti takmičarskog karaktera. Publika će nakon festivala moći da pogleda selekciju filmova sa festivala i u Domu kulture Studentski Grad.

Festival se organizuje u produkciji ZERO production uz tehničku podršku Kombank dvorane, a organizatori očekuju odličan odziv publike i visok kvalitet programa.

Više informacija možete uskoro naći na sajtu www.dokfest.rs, dok će celokupan program festivala biti objavljen 22. januara.