leslie_nielsenUmro glumac Lesli Nilsen

 

Komičar Lesli Nilsen (Leslie Nielsen), zvezda filmskog serijala „Goli pištolj“ i „Ima li pilota u avionu“, umro je u nedelju u 85. godini. Glumac rođen u Kanadi umro je u jednoj bolnici u Floridi, od komplikacija koje su pratile upalu pluća.

-Ožalošćeni smo smrću voljenog glumca Leslija Nilsena, verovatno najpoznatijeg po ulozi poručnika Frenka Darbina (Frank) u serijalu ‘Goli pištolj’ a čija je karijera na televiziji i filmu trajala više od 60 godina – naveo je njegov portparol Džon S. Keli (John Kelly).

Povezana vest:  Sutra 83. dodela Oskara

Nilsen je u Holivud došao sredinom 1950-ih. Njegova prva filmska uloga bila je u filmskoj opereti studija Paramaunt (Paramount) „The Vagabond King“ u kojoj je tumačio francuskog kralja. Taj film nije imao uspeha kod publike ali mu je ipak obezbedio sedmogodišnji ugovor sa studiom Em-Dži-Em (MGM). Prvu rolu u filmu tog studija imao je u naučnofantastičnom ostvarenju „Forbidden Planet“.

Povezana vest:  Rimejk, mjuzikl i novi Born - filmska ponuda u avgustu

Za Nilsenovu najbolju dramsku ulogu važi njegova rola kapetana prevrnutog putničkog broda u filmu „The Poseidon Adventure“ iz 1972.

Postao je slavan kao glumac u ozbiljnim ulogama, ali je iza kamere važio za šaljivdžiju. Taj aspekt njegov ličnosti tek je postao vidljiv u komediji „Ima li pilota u avionu“ iz 1980, koja je postal ogroman bioskopski hit.

Do kraja karijere igrao je uglavnom u komedijama, među kojima su „Ponovo opsednuta“, „Gospodin Magu“, „Deda Mraz je pao na teme“, „2001 suluda odiseja u svemiru“, „Špijuniraj muški“ i „Kevin sa severa“.

Povezana vest:  Premijera filma ''jOBS'' na Sandensu

Imao je brojne epizodne uloge na televiziji a igrao je u i nekoliko serija kratkog veka kao što su „New Breed“, „The Protectors“ i „Bracken’s World“.

U filmu „Goli pištolj“ uz Nilsena su igrali i Prisila Prisli (Priscilla Presley) i O. Džej Simpson (O.J.). Posle uspeha te komedije, snimljeni su nastavci. Nilsen je dva puta bio nominovan za nagradu Emi.