Film „Crni panter“ (Black Panther) dobio je najveću nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG), nagradu za glumačku postavu, na noćašnjoj 25. ceremoniji dodele tih priznanja u Los Andjelesu.

Film je pobedio dva filma koji imaju najviše nominacija za Oskara „Roma“ i „Fejvorit“ (The Favourite), kao i druge filmovi koji su bili u konkurenciji u toj kategoriji „BlacKkkalnsman“, „Crazy Rich Asians“,  „Boemska rapsodija“ (Beohemian Rapsody) i „Zvezda je rodjena“ (A Star is born).

U kategorijama glumačkih nagrada Udruženje filmskih glumaca uglavnom je ponovilo nagrade Zlatnhih globusa dodeljene ranije ovog meseca. Glen Klous je za ulogu u ostvarenju „The Wife“ dobila nagradu za najbolju glumicu, a Rami Malek za ulogu u filmu „Boemska rapsodija“ u kome igra frontmena grupe Kvin Fredija Merkjuria.

Povezana vest:  Kristen Stjuart o Robu: U redu smo i bićemo u redu

Kao što je uradio na dodeli Zlatnih Globusa Malek je posvetio svoju nagradu Frediju Merkjuriju.

U glumačkoj ekipi „Crnog pantera“ većinom su crni glumci, i to vrlo impresivni glumci – Endžela Baset, Čedvik Bouzman, Danaj Gurira, Majkl Džordan, Lupita Niongo, Endi Serkis, Forest Viteker.

„Znamo kako izgleda kad nam kažu to nije platno za tebe, bina za tebe, a kad smo mladi, talentovani i crni“, rekao je Bouzman koji interpretira afričkog superheroja.

Povezana vest:  ANIMANGA WEEKEND 26-28.mart - Dom omladine Beograda

Film Crni Panter još je nagradjen u kategoriji kaskadera, koji je bio sastavljen od više desetina profesionalaca.

Bredli Kuper i pevačica Lejdi Gaga koji su izgledali da imaju dobre šanse posle uspeha medju kritičarima i publikom za film „Zvezda je rodjena“, su bili veliki gubitnici večeri.

Film Roma Alfonsa Kuaraona koga hvali kritika i ima deset nominacija za Oskara potpuno je izostao na sinoćnjoj dodeli SAG nagrada.

Povezana vest:  Premijera filma "Imaginarijum doktora Parnasusa" - 11. februar

Za najbolju pomoćnu mušku ulogu nagradu je dobio Maheršala Ali za film „Green Book“, a za najbolju žensku pomoćnu ulogu Emili Blant za ulogu u horor trileru „A Quiet Place“ koji je režirao njen suprug Džon Krasinski.

SAG nagrade se smatraju dosta pouzdanim pokazateljima za glumačke kategorije za Oskare pošto članovi Udruženja filmskih umetnika glasaju i u Akademiji filmskih umetnosti i nauke koja glasa za Oskare. Vrlo često je ta nagrada pokazatelj ko će dobiti nagradu najboljeg glumca ili glumice na Oskarima.