Drustvena mrezaDruštvena mreža najbolji film po izboru Američkog udruženja za ocenu filmova

 

Američko udruženje za ocenu filmova proglasilo je „Društvenu mrežu“ za najbolji film ove godine.

Udruženje osnovano 1909. čini grupa filmskih istoričara, studenata i predavača, a njegova nagrada je prva u nizu dodela uglednih esnafskih priznanja koja će kulminirati dodelom Oskara 27. februara.

Nagrada tog udruženja smatra se i prilično pouzdanim pokazateljom za Oskare: u prošle tri godine, dva puta se njegov izbor poklopio s izborom američke filmske akademije: 2007. sa filmom „Nema zemlje za starce“ i 2008. sa „Milionerom sa ulice“.

Povezana vest:  Film "Zaleđeno kraljevstvo" peti na svetu po zaradi

„Društvena mreža“ je dobila ukupno četiri priznanja udruženja za ocenu filmova: nagrade su dobili i Dejvid Finčer (David Fincher) za režiju, Aron Sorkin (Aaron) za adaptirani scenario a Džeši Ajzenberg (Ješe Eisienberg) za glavnu ulogu.

Ajzenberg igra kreatora društvene mreže Fejsbuk (Facebook) Mark Zakerberga (Zuckerberg).

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Lesli Manvil (Lesley Manville) za ulogu očajne sredovečne sekretarice u ostvarenju „Another Year“ Majka Lija (Mike Leigh), britanskoj drami o prijateljstvu i starenju.

Povezana vest:  Nagrada za Nikol Kidman

Nagradu za najbolju mušku epizodu dobio je Kristijan Bejl (Ćristian Bale) koji u filmu „The Fighter“ igra bivšeg boksera narkomana I starijeg brata Marka Volberga (Wahlberg).

Džeki Viver (Jacki Weaver) je dobila priznanje za ulogu majke kriminalaca u australijskoj drami „Animal Kingdom“.

„Grad lopova“ u režiji Bena Afleka (Affleck) dobio je nagradu za najbolju glumačku postavu koju čine Aflek, Rebeka Hol (Rebeča Hall), Džeremi Rener (Jeremy Renner) i Džon Ham (Jon Hamm).

Za najbolji animirani film proglašena je „Priča o igračkama 3“.

Nagrada za najbolji originalni scenario pripala je Krisu Sparlingu (Chris) za „Buried“ u kojem Rajan Renolds (Ryan Reynolds) igra radnika po ugovoru koji biva otet u Iraku i živ zatvoren u mrtvački kovčeg.

Povezana vest:  Policijski sindikat preti iznenađenjem Kventinu Tarantinu

Sofiji Kopoli (Coppola) dodeljena je specijalna nagrada za scenario, režiju i produkciju filma „Somewhere“.

Udruženje je napravilo i listu 10 najboljih filmova 2010, a to su „Another Year“, „The Fighter“, „Hereafter“, „Početak“, „The King’s Speeć“, „Zatvoreno ostrvo“, „Grad lopova“, „Priča o igračkama 3“, „True Grit“ i „Winter’s Bone“.

Nagrade će laureatima biti uručene 11. januara na gala svečanosti u Njujorku.