Dokumentarni film „Nerešeni slučaj Hamaršeld“, o decenijama nerazjašnjenoj smrti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hameršelda, biće prikazan u okviru programa „Udarni termin“ 12. međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, 9. maja u 22h u Domu omladine Beograda, a reditelj Mads Bruger biće gost ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

U ovom delu nagrađenom za režiju na Sandens festivalu, danski novinar, reditelj i provokator Mads Bruger kamerom slika šestogodišnju istragu tokom koje je našao dokaze koji ukazuju na to da Hameršeld nije slučajno poginuo 1961, kada se avion u kojem je leteo misteriozno srušio.

Smrt Hamaršelda, drugog generalnog sekretara UN, u vedroj noći 18. septembra 1961, u do danas nerazjašnjenoj avionskoj nesreći, decenijama progoni UN jer su dokumenta pohranjena u arhivama vodećih obaveštajnih službi sveta ili se vode kao „nestali“.

Transporter DC-6 sa 15 putnika i članova posade poleteo je kobne noći iz ondašnjeg Leopoldvila (Kinšasa) na jug, ka Ndoli (u današnjoj Zambiji). Cilj putovanja bio je Hamaršeldova namera da Moisa Čombea, prozapadnog vođu pobunjenika u rudama prebogatoj kongoanskoj provinciji Katanga, odvrati od secesije. Avion je krenuo na poslednje putovanje, mimo pravila, bez vojne pratnje, i to u zonu dejstava naoružanih pobunjenika sa bliskim vezama u vodećim rudarskim kompanijama Zapada. Nagoreo avion izrešetan mecima, 14 ugljenisanih leševa, telo Hamaršelda bez ijedne opekotine i jedan nakratko preživeli telohranitelj pronađeni su tek 18 sati nakon nestanka letelice sa svih radara u zoni ekvatora. Pogibija Hamaršelda je proglašena „aferom veka“ zbog misterioznih okolnosti nesreće na teritoriji ondašnje britanske kolonije rasističke Severne Rodezije.

Povezana vest:  Ekipa filma GORČILO nagradila 200.000 gledaoca

Koliko sledećeg proleća, marta 1962. američki predsednik Džon Kenedi lično se u Beloj kući izvinio Sture Lineru, šefu operacija UN u Kongu, zbog pritiska kom je Hamaršeld bio izložen povodom svoje (pronezavisne) politike u Kongu. „Dag Hamaršeld bio je najveći državnik 20. veka“, izgovorio je tada Kenedi o švedskom diplomati aristokratskog porekla koji je bio zagovornik nezavisnog pristupa UN brojnim kriznim žarištima u jeku hladnog rata.

Povezana vest:  OTKRIVENI VODITELJ I NOMINOVANI FILMOVI I GLUMCI NA PRVOJ "2017 MTV MOVIE & TV AWARDS" DODELI

Da li su svetske obaveštajne službe, rasistička vlada ondašnje Južnoafričke unije, anglosaksonsko-belgijski rudarski megabiznis umešali prste u Hamaršeldovu pogibiju – sumnja je koja provejava od septembra 1961, a koju istražuje reditelj Bruger sa svojim glavnim saradnikom u filmu, privatnim istražiteljem Goranom Bjorkdalom. Šerlok Holms i doktor Votson modernog dokumentarnog filma dolaze do dokaza da je u atentat na generalnog sekretara UN-a umešan Južnoafrički institut za pomorska istraživanja (SAIMR), tajna plaćenička organizacija koja je delovala po naređenju MI-6 i CIA, i služila interesima tada nadmoći bele rase u Africi. Bruger i Bjorkdal tragaju za odgovorima na pitanja: šta je uzrok nesreće, da li je manji mlazni avion otvorio vatru na letelicu Hameršelda i oborio ga, da li je tu tajnu operaciju izvršio belgijsko-britanski plaćenik Jan van Risegema, i kako se u sve to uklapa aktivnost Kita Makvela, koji je upravljao medicinskim klinikama u gradovima Južne Afrike, iako nije bio doktor?

Povezana vest:  Elizabet Tejlor se bori za žvot

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 120 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

PHOTO: Tore Vollan, uz dozvolu autora