Na ovogodišnjem dvanaestom po redu Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2019 koji se održava od 8. do 15. maja u više bioskopskih dvorana, biće premijerno prikazano više od 100 filmova podeljenih u 14 selekcija. Predstavljamo vam tri filma iz selekcije Fireworks koja obuhvata filmove snažnih, izraženo kinematičnih filmskih izraza – inspirativnu priču o deci iz siromašnog kvarta Budimpešte koje bivši mafijaš podučava boksu, dokumentarac o ljudima, statistima  iz filmova, kao i kratki film o meštanima iz sela u Poljskoj i njihovoj tradicionalnoj proslavi Uskrsa.

Geto Balboa (Ghetto Balboa)

Árpád Bogdán, Mađarska, 2018, 90′

Festivali Sarajevo 2018, Ake Dikhea? 2018 (Najbolji film), Budapest 2019

Bivši mafijaš iz zloglasnog Budimpeštanskog geta već osam godina predaje boks siromašnoj deci iz komšiluka. Jedan od njegovih učenika se probija do borbe za titulu svetskog šampiona.

Misi Sipos (60), bivši pripadnik mafije iz 8. okruga, je dok se oporavljao u zatvoru nakon vatrenog okršaja sa rivalskom bandom, okrenuo Bogu i napustio svoju kriminalnu prošlost. Kao svoju ličnu „misiju“ pokrenuo je bokserski klub lokalne zajednice usmeren na decu iz problematičnih porodica. Zoli Szabo (21) je jedno od te dece. On boksuje u amaterskoj ligi pod Misijevim uputstvom 6 godina. Zoli živi u jednosobnom stanu sa svojim ocem, maćehom, polusestrom i njegovom verenicom, koja je već trudna.

Povezana vest:  Džejms Franko napisao knjigu

O reditelju: Arpad Bogdan, rođen 1980. godine, živeo je u sirotištu od svoje četvrte godine. Počeo je da radi kao glumac i pozorišni režiser, i organizovao je kreativne radionice za decu iz socijalno ugroženih porodica koristeći različite aspekte pozorišta, filma i književnosti. Njegov režijski debi, Happy New Life (2007), premijerno je prikazan u sekciji Panorama na Berlinalue 2007. i nagrađen je Posebnim priznanjem. Njegov najnoviji dugometražni igrani film Genesis premijerno je prikazan na Berlinaleu 2018. godine i već je dobio brojne nagrade.

Ponedeljak, 13. maj / 20.00 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska Q&A

Statisti, akcija! (Backstage Action)

Povezana vest:  Star Wars od 2012. godine u 3D verziji

Sanaz Azari, Belgija / Belgium, 2018, 61′

Festivali / Festivals Ji.hlava IDFF 2018, IFF Rotterdam 2019, Hotdocs 2019

Statista je figura bez uloge, imena ili glasa, koja prohodi kroz set kako bi scene izgledale ‘stvarno’. Oni se, poput mnogih arhetipova, dele po linijama različitih zajednica. Ali ko se zapravo krije iza tih etiketa, koja ljudska bića, koje parče čovečanstva, koje osobe?

O rediteljki: Sanaz Azari je rođena u Isfahanu (Iran) 1981. godine. Odrasla je i trenutno živi u Briselu gde je nakon studija fotografije nastavila sa studijama scenografije na Nacionalnoj školi vizualnih umjetnosti La Cambre. Kreirala je scenografiju, urbane instalacije i izložbe. Godine 2010. režirala je svoj prvi dokumentarac „Salaam Isfahan“ (Nagrada publike – Visions du reel), a 2014. godine sledi „I For Iran“ (Posebno priznanje – FID Marseilles).

Subota 11.maj / 21.30 / Muzej Jugoslovenske kinoteke – Kosovska Q&A

Jahači (Horse Riders)

Anna Gawlita, Poljska / Poland, 2018, 19′

Povezana vest:  Rejf Fajns: Koriolan je čista tragedija o ljudskom jadu



Festivali / Festivals Krakow 2018, Camerimage 2018 (Golden Frog), Tenerife Shorts 2018, Ji.hlava 2018, Clermont-Ferrand 2019, Busan 2019, Mecal Pro 2019

Stanovnici sela u blizini Opole slave Uskrs. Ljudi, kao i konji, okupili su se u blizini crkve. To je tradicionalna komponenta uskršnjih proslava, koja uključuje molitve, jahanje konja po okolnim kućama i vatreno pevanje pod uticajem alkohola. Preovladava zagonetna, pa ipak dostojanstvena atmosfera praznika.

O rediteljki: Anna Gawlita, nagrađena kao najbolji producent na Međunarodnom filmskom festivalu Era New Horizons (2008) i Krakow Film Festivalu (2017.), posvećena je stvaranju dokumentarnih i igranih filmova s jakom autorskom vizijom. Suvlasnik i predsednica Kijora Filma. Učesnik Berlinale Talents, Emerging Producers programa i programa EKRAN+ u školi Wajda.

Nedelja 12. maj / 21.30 / Muzej jugoslovenske kinoteke – Kosovska

POKLANJAMO 2×2 karte za svaki od ova dva filma. Dovoljno je da nam se javite na mail [email protected], napišete za koji film ste zaniteresovani i ostavite svoje ime i prezime.