KingsSpeechFilmu King’s Speech pet britanskih nagrada

 

Film „The King’s Speech“ dobio je pet nagrada na svečanoj dodeli britanskih priznanja za nezavisnu filmsku produkciju, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Drama, za koju je Kolin Fert (Colin Firth) dobio nagradu za najboljeg glumca, proglašena je i za najbolji britanski film snimljen u nezavisnoj produkciji.

Povezana vest:  Sukob X-Mena i četiri jahača apokalipse sutra u bioskopu Cineplexx

Helena Bonam Karter (Bonham Carter) i Džefri Raš (Geoffrey Rush) nagrađeni su za epizodne u uloge u filmu „King’s Speech“. Taj film pobedio je i u trci za najbolji scenario.

Keri Maligan (Carey Mulligan) dobila je nagradu za najbolju glumicu, za ulogu u filmskoj adaptaciji bestselera Kazua Išigura „Ne daj mi nikada da odem“. Helena Bonam Karter dobila je i nagradu Ričard Haris (Rićard Harris), za doprinos britanskom filmu, a Lijam Nison (Liam Neeson) priznanje za skretanje svetske pažnje na Veliku Britaniju.

Povezana vest:  Različite kritike o "Neočekivanom putovanju"

Debitant Garet Edvards (Gareth Edwards) proglašen je za najboljeg režisera, za niskobudžetni film „Monsters“. Nagrada za najbolji strani film pripala je francuskom trileru „Prorok“ Žaka Odijara (Jacques Audiard). Domaćin dodele nagrada bio je glumac Džejms Nesbit (James Nesbitt)