Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike i umetnosti, za koju su su ulaznice rasprodate 10 dana unapred, počela je juče u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1.

Prvog dana konferencije posetioci su imali prilku da čuju neke od najpoznatijih umetnika iz svih delova sveta, od Skota Andersona iz Amerike, do Alvina Hanta iz Australije, koji je zbog velikog interesovanja za njegovo predavanje produžio boravak u Beogradu.

Tokom panela o mentorstvu, okupljenima se obratio i Endru Bresington sa Escape Studios akademije koji na konferenciju dolazi od samog početka i koji je govorio o mentorstvu, uspehu koji ono donosi ali i o praksi engleskih studenata u srpskim studijima, s obzirom da je Srbija prva zemlja van Ujedinjenog Kraljevstva gde je Escape poslao studente na praksu.

Povezana vest:  NOĆNA POTERA STIŽE U BIOSKOPE 16.APRILA

Pored njih, svoje projekte su predstavili i umetnici iz Srbije koji su doživeli veliki uspeh na globalnom nivou, kao što su Igor Jovanović iz londonskg Framestore studija koji je govorio o radu na filmu Spajdermen – daleko od kuće, Sava Živković iz studija Aksis i Igor Simić iz Demagoga.

Drugog dana konferencije, kao uspomenu na nedavno preminulu glumicu Nađu Regin, VFX umetnica Klaudija Čermak uručiće njenu potpisanu fotografiju Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Nađa Regin rođena je u Nišu gde je i započela svoju glumačku karijeru koju je potom nastavila u Londonu gde je i upoznala Klaudiju. Publici je najpoznatija po svojim ulogama u dva filma iz Džejms Bond franšize gde je delila platno sa Šonom Konerijem.

Povezana vest:  Beograd postaje bogatiji za filmski festival u 2019. godini

CGA Belgrade konferenciju zajednički organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX trening centar i portal VFX Srbija, i deo je platforme ,,Srbija stvara – Serbia creates” kreirane kroz rad kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i njenog Saveta za kreativne industrije sa ciljem međunarodnog predstavljanja Srbije kroz kreativnu, inovativnu i digitalnu zajednicu.

Konferencija se održava uz podršku Ambasade Kanade u Beogradu i Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva kulture i partnera iz industrije koji nastavljaju podršku domaćoj CG zajednici: Autodesk, 3Lateral, Foundry, Access VFX i Escape Studios.

Povezana vest:  Početak snimanja filma "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića (FOTO)