Na današnjoj konferenciji za medije u okviru Festivala autorskog filma govorii su selektori programa Hrabri Balkan, organizatori festivala „Bašta Fest“  kao i umetnički direktor Festivala Srđan Vučinić.

Priliku da se prvi obrate prisutnima na konferenciji imali su selektori programa Hrabri Balkan, Maša Seničić i Stefan Ivančić. Ovogodišnja selekcija obuhvata devet filmova, među kojima će se prvi put naći i tri dugometražna filma. Godinama unazad u fokusu selekcije Hrabri Balkan daje se prednost novim glasovima sa Balkana čiji filmovi govore o Balkanu.

Tokom razgovora Maša Seničić je istakla: „Dosta smo različiti u tome kako biramo filmove, što je i suština našeg tima. Za mene je neka linija selekcije preispitivanje identiteta i odnos ličnog i kolektivnog.“

Povezana vest:  Berlin dobija bulevar zvezda

Ovogodišnju selekciju programa Hrabri Balkan otvara film „Pripadanje“ turskog reditelja Buraka Cevika, danas u Dvorani Kulturnog centra od 21:30h.

Predstavnici ,,Bašta Festa“ Maja Šuša i Jovan Jelisavčić predstavili su svoje planove za sledeće, sedmo izdanje ,,Bašta Festa“ koje nas očekuje početkom jula sledeće godine u Bajinoj Bašti.
Bašta Fest jeste internacionalni festival kratkog filma koji predstavlja važno dešavanje u oblasti kinematografije za mlade van Beograda. Inicijalna ideja organizatora festivala jeste da aktiviraju bioskopska platna na jedan alternativan način, s obzirom na to da se festival odvija na otvorenom. Jelisavčić je istakao da će u sklopu predstojećeg festivala biti postavljen i kamp, za koji se nada da će privući još veći broj mladih iz regiona.

Povezana vest:  "Linkoln" i Danijel Dej Luis već "provociraju" nagrade

Tokom Festivala autorskog filma, publika će imati priliku da vidi četiri ostvarenja koja su nagrađena na ovogodišnjem Bašta Festu. Filmovi će biti prikazni u Jugoslovenskoj Kinoteci ( Uzun Mirkova 1) 25. novembra od 21:30h.

Naposletku, reč je imao umetnički direktor Festivala autorskog filma, Srđan Vučinić koji je najavio retrospektivu onih filmova koji su tokom proteklih 25 godina ostali zapaženi u kinematografiji.

Povezana vest:  Hari Poter u šetnji Njujorkom sa novom devojkom

Takođe, imao je priliku da prokomentariše i promene na kinematografskoj sceni za vreme postojanja Festivala. Naglasio je da su filmovi koji će se prikazati u Kinoteci aktuelniji od današnjih filmova poručivši da su: ,,Nove digitalne tehnologije samo ubrzale proces snimanja filmova i učinile film pristupačnijim široj masi.“

PHOTO: Neven Lipovac