Na današnjoj konferenciji u prostorijama Kombank Dvorane, u okviru Festivala autorskog filma, predstavljena je nagrada profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića Vorkija. Takođe, najavljen je i film ,,Od sutra počinjem da…“ reditelja Ivana Markovića i Linfeng Vua.

Priliku da govori o nagradi imao je član žirija Vlastimir Sudar. U ovogodišnju selekciju za nagradu profesora Vlade Petrića čine osam filmova koji dolaze iz različitih programa.

S obzirom na to da je profesor Petrić nedavno preminuo, Vlastimir je sa posebnim akcentom govorio o njegovom liku i delu za života ali i o stvarima koje ostaju da žive i posle njega. U tu svrhu Sudar je istakao: ,,Petrić je na mnogo nivoa bio model mnogima od nas, pokazavši nam da umetnost nema granica.“

Povezana vest:  Kopola dobitnik Oskara za životno delo

Iza Vlade Petrića ostaće legat i fondacija, kako u Bostonu tako i u Beogradu, čiji će cilj biti da film predstavljaju kao umetnost. Njegove knjige biće prevedene a neki od neobjavljenih rukopisa biće objavljeni posthumno. Projekcija njegovog filma ,,Zid uspomena“ biće održana sutra, 27. novembra u Kombank Dvorani (Sala 4) s početkom od 13 časova. Flim će biti prikazan na engleskom jeziku, bez srpskog titla. Ulaz na projekciju je slobodan.

Povezana vest:  Pirs Brosnan: Nikada nisam bio dobar Džejms Bond

Reditelji filma ,,Od sutra, počinjem da…“ govorili su o inspiraciji, snimanju i zajedničkoj saradnji na ovom ostvarenju. Marković je istakao da je njegova inspiracija za ovaj film proistekla iz njegovih poseta Pekingu, gde su ga posebno fascinirale ubrzane promene u arhitekturi, kao i odnos same arhitekture i pojedinca u gradu.

,,Sve ove promene dosta su vizuelno jake, te je jasno zašto film ima tendenciju da komunicira vizuelo“, I. Marković.

Povezana vest:  Malo Amerikanaca se seća prošlogodišnjih dobitnika Oskara

Vu se osvrnuo na reditelje koji su ga prethodno inspirisali na stvaranje pominjući Cai Mingl-Lijang ali i sam Tajnvanski novi talas filma.

Film ,,Od sutra počinjem da…“ biće prikazan večeras u Domu omladine Beograda od 19 časova.