Neke od dugo očekivanih naslova nominovanih za Zlatni globus domaća publika imaće priliku da pogleda i na 48. FEST-u.

Sinoć je na Beverli Hilsu održana dodela nagrada Zlatni globus 77. put, na kojoj su sasvim očekivano trijumfovali favoriti poput Tarantinovog “Bilo jednom u Holivudu”, i “Džokera” Toda Filipsa. Evidentno je da su striming platforme ozbiljno odlučile da porade na kvalitetu svog sadržaja, te su prethodne večeri dominirali naslovi Netfliksa koje ćemo ostati uskraćeni da vidimo na velikom platnu, poput “Irca” Martina Skorsezea i “Bračne priče” Noe Baumbaha.

Ipak, neke od dugo očekivanih naslova nominovanih za Zlatni globus domaća publika imaće priliku da pogleda u bioskopu, i to na 48. FEST-u. Dok se poslednje pripreme programa privode kraju, mi vam predstavljamo jedan od naslova koji će obeležiti ovogodišnju sezonu – “Jojo Rabbit”. Ovo ostvarenje ekscentričnog novozelandskog reditelja Taike Vaititija premijerno je prikazano u Torontu gde je odnelo najvažniju nagradu ovog festivala – nagradu publike, a na sinoćnoj dodeli izmakla mu je nagrada za najbolji film žanra mjuzikl ili komedija. Mladi glumac Roman Grifin Dejvis takođe je bio nominovan za Zlatni globus za najbolju glavnu ulogu.

Povezana vest:  Sutra je premijera domaćeg filma Panama u Sava centru

Glavni junak filma, Džodžo Becler, je usamljeni desetogodišnji dečak indoktriniran nacističkom ideologijom čiji je san da se priključi Hitlerovoj vojsci. Budući da mu je otac na frontu, a vršnjaci ga zadirkuju da je strašljiv kao zec, Džodžo je izmaštao sopstvenog imaginarnog prijatelja koji mu daje savete i vodi ga kroz život – Hitlera. Ceo Džodžov svet se odjednom menja kada otkrije da njegova majka krije jevrejsku devojčicu na tavanu, zbog čega će biti primoran da preispita razne budalaštine koje je do tada verovao o Jevrejima, kao i da se suoči sa gorkim istinama o svom imaginarnom prijatelju.

Povezana vest:  Keri Rasel po drugi put majka, devojčica se zove Willa Lou

Već od početka je jasno da je u pitanju film koji će podeliti publiku i kritiku, kao i pokrenuti diskusiju o tome da li sve može biti predmet komedije i podsmeha, ili se na taj način trivijalizuju zločini jednog od najvećih monstruma u istoriji čovečanstva. Ipak, činjenica je da je ova priča i te kako relevantna za današnji trenutak, jer na veoma prijemčiv način prikazuje koliko je lako indoktrinirati omladinu zapaljivom ideologijom, i kako mržnja vuče korene isključivo iz straha i neznanja. Vaititi uspeva da izvede veoma delikatan balans između komedije i tragedije, konstantno dozirajući smrtno ozbiljne trenutke nabijene opipljivom tenzijom sa beskrajno duhovitim momentima apsurdne komedije i slepstika. Ovo je definitivno jedan od neobičnijih filmova ove sezone koji će publiku nasmejati, rasplakati, ili razljutiti – ali sigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Povezana vest:  Cineplexx bioskopi ovog vikenda rade od 11 do 17h

Scenario je zasnovan na knjizi, a adaptaciju potpisuje Vaititi, koji takođe tumači ulogu imaginarnog Hitlera, a u glumačkoj podeli našli su se i Skarlet Johansen, Sem Rokvel, Rebel Vilson, i Stiven Merčant. FEST-ova publika već je imala prilike da se upozna sa Vaititijevim filmovima – 2015. prikazana je njegova vampirska komedija “What we do in the shadows”, a 2017. veoma uspešna komična drama “Hunt for the wilderpeople”. Ljubiteljima superherojskih blokbastera sigurno nije promakao “Thor: Ragnarok”, koji je ostvario izuzetan uspeh na blagajnama i uneo potrebnu svežinu u franšizu zahvaljujući karakterističnom humoru koji je proslavio Taiku Vaititija i oživeo novozelandsku kinematografiju.