Na prvoj konferenciji za štampu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ДОК#2, koji se održava od 29. januara do 2. februara u Kombank Dvorani, prisutnima su se obratili: Igor Toholj, umetnički direktor festivala, gost-selektor À LA CARTE programa Nikola Popević i koordinatorka festivala Milena Debeljković.

Program, koji broji 31 film, je osmišljen tako da odgovara interesovanju i senzibilitetu široke bioskopske publike, fokusirajući se na kreativne i univerzalno značajne filmove koji emotivno i idejno angažuju gledaoca.

Umetnički direktor Igor Toholj izjavio je da ДОК festival nosi tu odgovornost da kao prvi festival u godini prikaže nova ostvarenja, stoga će se na Festivalu naći preko 95% filmova koji su premijerno prikazani. Toholj naglašava da se Festival opredelio za selekciju koja pokriva sve trenutne socijalne teme, a ujedno i one koje provociraju i pozivaju gledaoce na diskusiju i polemiku. On ističe da su dokumentaristi ti koji su apostrofirani kao socijalni stvaraoci te je tako dijapazon ovogodišnjeg izdanja Festivala širok i obuhvata filmove oskarovaca, preko afirmisanih autora, pa sve do debitantskih ostvarenja mladih reditelja.

Povezana vest:  "Živ čovek" premijerno na Festu 2021.

Igor Toholj je pored filma koji svečano otvara festival „Aznavour by Charles“ naveo još dva biografska filma oskarovaca Rona Hauarda  „Pavaroti“ i Asifa Kapadije „ Diego Maradona“, kao i obilje muzičkih dokumentaraca o slavnim rok zvezdama u programu MUZIČKE PRIČE. Iz programa ENTER DOK izdvojio je film „Zvučni talasi“ rediteljke Midž Kostin, namenjen pored šire i stručnoj publici jer se bavi temom dizajniranja i snimanja zvuka u filmskoj industriji. Ovogodišnji novitet u vezi sa programom ENTER DOK je taj da će publika putem glasanja odlučivati o pobedničkom filmu koji će biti prikazan posle filma o Havijeru Dolanu, 02. februara u 21 čas (Sala 5). Festival je ovim odlučio da nagradi publiku besplatnom projekcijom pobedničkog filma, naglašava Toholj.

Povezana vest:  Rasel Krou je "Noje" 26. marta u Sava Centru

Toholj dodaje da u slotu, u okviru projekcije u 21 čas (Sala 5) pre projekcija filmova À LA CARTE biće prikazani filmovi selekcije PORTRETI, serijal polusatnih filmova, dokumentaraca o značajnim rediteljima današnjice. Pjer-Henri Žiber režirao je svih pet filmova u ovoj selekciji o rediteljima Dejvidu Linču, Olivjeu Asaju, Mišelu Oselu, Larsu von Triru i Havijeru Dolanu.

Gost-selektor À LA CARTE programa Nikola Popević izjavio je da je program zamišljen tako da prezentuje dokumentarne filmove koji imaju kontraverzne teme i odstupaju od uobičajenog socijal-političkog narativa. Popević izdvaja film Alisona Klejmena „Na ivici“ o Stivu Benonu koji je napustio Trampovu administraciju i započeo ujedinjavaje krajnjih desničarskih stranaka. Sa druge strane izdvaja film „Kapital u 21. veku“ Džastina Pembertona, koji daje sliku levičarskog stava o kapitalu i monarhiji današnjice.

Povezana vest:  Šesti Ravno selo film festival od 22 -25- juna

Koordinatorka Milena Debeljković najavila je goste ovogodišnjeg ДОК festivala. Na otvaranju 29. januara, projekciji će prisustvovati režiser filma „Aznavour by Charles“ Mark di Domeniko i Miša Aznavur, sin poznatog muzičara. Ekipa filma „Ikea for YU“ , rediteljke Dinka Radonić i Marija Ratković Vidaković biće gošće Festivala zajedno sa akterima filma. Tokom festivala pridružiće se i reditelj filma „Hleb i anđeli“ Rašid Biji iz Maroka, a od domaćih autora publika će imati prilike da se susretne sa Borisom Malagurskim, autorom provokativnog ostvarenja „Težina Lanaca 3″.

Festival ДОК#2 svečano će 29. januara u 20 časova otvoriti film „Aznavour by Charles“ koji će biti prikazan u okviru GLAVNOG PROGRAMA, a karte za celokupan program ДОК#2 se mogu kupiti na blagajni Kombank Dvorane.