U Gornjem Milanovcu je održana 2. konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije pod nazivom „Pogled u budućnost“. U Mreži je trenutno 19 prikazivača iz cele Srbije, a sa tendencijom da će  mreža do kraja godine da okupiti više od 40 prikazivača. Tokom konferencije, razgovaralo se o planovima Mreže kinoprikazivača Srbije. U narednom periodu su, naime, planirane brojne inicijative i filmske projekcije.

U okviru Mreže kinoprikazivača Srbije biće prikazano 14 srpskih filmova, restauriranih od strane Jugoslovenske Kinoteke. Među njima nalaze se neki od najznačajnijih naslova srpske kinematografije: „Maratonci trče počasni krug“ Slobodana Šijana, „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića, „Balkanski špijun“ Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića, „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića… Takođe, planirano je da uz pomoć Mreže pred srpsku publiku stignu i najznačajniji filmovi iz regiona, a sa posebnim fokusom na srpske manjinske koprodukcije koje do sada nisu imale širu distribuciju u Srbiji.

Povezana vest:  Kijanu Rivs režira kung fu film

Pored srpskih klasika i koprodukcija, u okviru redovnog repertoara članova biće prikazivana i aktuelna domaća ostvarenja. Prvo od njih, biće dugometražni igrani film „Moj jutarnji smeh“. Ovaj debi Marka Đorđevića je nakon trijumfa na Festivalu autorskog filma privukao veliku pažnju gledalaca i kritičara, a značajan je i po tome što je u njemu jednu od svojih poslednjih uloga ostvario Nebojša Glogovac. Od četvrtka, 13. februara, „Moj jutarnji smeh“ će se naći na repertoaru beogradskih bioskopa Dvorana kulturnog centra, Art-bioskop „Kolarac“ i Fontana. Film će u Novom Sadu moći da se pogleda u bioskopu Arena Cineplex (za sredu, 12. februara, planirana je novosadska premijera uz prisustvo ekipe). Na Paliću će film biti prikazivan u bioskopu Abazija. Raspored prikazivanja u ostalim gradovima biće naknadno objavljen.

Povezana vest:  The Hurt Locker i Avatar favoriti za Oskare

Filmski centar Srbije je prošle i ove godine održao više uspešnih sastanaka sa vodećim ljudima Francuskog instituta za kinematografiju i pokretne slike (CNC), a povodom međudržavnog sporazuma Srbije i Francuske kojim će biti omogućena razmena filmova između dve zemlje. Najveći i najbolji francuski distributere će tokom Berlinskog festivala pogledati filmove i pregovarati sa vlasnicima prava za domaće filmove. Time će naši filmovi dobiti priliku da uđu u regularnu distribuciju u francuskim bioskopima. Sa druge strane, planirano je da najnovija ostvarenja francuske produkcije, uz određene podsticaje Filmskog centra Srbije, budu distribuirani i u okviru Mreže kinoprikazivača Srbije. Na konferenciji je, Između ostalog, dogovoren i odlazak članova Mreže u Ljubljanu na dvodnevnu konferenciju  „Next Steps in Film Education“ koja će se održati u aprilu 2020. godine.

Povezana vest:  Skorseze oduševljen 3D tehnologijom

U prostorijama Filmskog centra Srbije, 27. decembra 2019. godine potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti audiovizuelne kulture i kinoprikazivačke delatnosti u cilju saradnje, ostvarivanja ciljeva i sprovođenja aktivnosti Mreže kinoprikazivača Srbije. Ovaj sporazum među glavnim ciljevima ističe umrežavanje kinoprikazivača i zastupanje njihovih zajedničkih interesa, razmenu ideja i iskustava, unapređenje kinoprikazivačke delatnosti, zajednički rad na povećanju broja gledalaca i kreiranje zajedničkih programa.

PHOTO: Promo