Povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić, na ovogodišnjem FEST u će u njenu čast biti prikazano devet filmova ukojima je glumila.

Neda Arnerić rođena je u Knjaževcu 1953. godine. Još kao dete pohađala je balet u Dečjoj baletskoj grupi Danice Šetine i bilačlan Dečje dramske grupe Radio Beograda. Kao trinaestogodišnjakinja snima svoj prvi film i postaje prva dečja filmska zvezda u bivšoj Jugoslaviji. Već sa šesnaest godina upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Dobitnica je nagrada Pavle Vuisić za životno delo, dve Arene na filmskom festivalu u Puli, kao i nagrade Beogradski pobednik koju FEST uručuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Povezana vest:  Jelena Gavrilović otvorila FEST legendarnim numerama

U karijeri dugoj pedeset tri godine igrala je u preko četrdeset predstava i snimila više od stotinu filmova.

Među odabranim naslovima je jedan od njenih prvih filmova, „Podne“, reditelja Puriše Đorđevića, u kojem glumi sa svega petnaest godina.

Partneri na filmu bili su joj Faruk Begoli i Ljubiša Samardžić, sa kojim će kasnije igrati i u ostvarenju Gorana Paskaljevića, „Anđeo čuvar“. Ovaj film prati novinara koji kreće tragom jednog dečaka; trag ga vodi u Italiju gde se nalaze glavni organizatori trgovine decom. U pitanju je istinita priča u kojoj ulogu tumači i legenda romske muzike, Šaban Bajramović.

Povezana vest:  Džesika Bil: Dijeta donosi sjajan izgled, ali se osećate jadno

Neda na platnu igra rame uz rame sa mnogim velikanima srpskog glumišta, poput Aleksandra Berčeka i Milene Dravić, u filmu „Kvar“, Miloša Radivojevića, ili pak Velimira Bate Živojinovića, sa kojem igra na dva ostvarenja koje će publika imati prilike da vidi na FEST-u – „Ukleti smo, Irina“, Nikole Koleta Angelovskog i „Kraj rata“, Dragana Kresoje.

Na filmu“Divlji anđeli“, reditelja Fadila Hadžića, snimljenom u jeku seksualne revolucije, ženski lik kojeg Neda igra na platnu vodi ljubav sa momkom kojeg tumači Igor Galo, a koji je u Nedinu čast FEST-u poslao fotografije

 sa snimanja, iz privatne arhive.

Pored jugoslovenskih, Neda sarađuje i sa brojnim inostranim rediteljima, a sa jednim francuskim rediteljem, Robertom Enrikom, 1971.godine snima „Malo, mnogo, strastveno“.

Povezana vest:  Mapeti kao domaćini ceremonije dodele Oskara?

U Francuskoj su snimane i neke scene za film „Ispravi se, Delfina“, za koji scenario i režiju potpisuje Aleksandar Đurčinov, a koji govori o devojci koja je odlučila da prepliva La Manš.

Poslednji na spisku filmova koji će biti prikazani u Nedinu čast je „Tajvanska kanasta“, reditelja Gorana Markovića. Ovaj i ostale navedene filmove u kojima glumi Neda Arnerić iz programske celine FEST klasik, publika će imati prilike da pogleda na festivalu u Muzeju jugoslovenske kinoteke od 18h od 28. februara do 8. marta.

PHOTO: Antonio Ahel/ATA Images