sisanje_plakat_previewFilm Šišanje prikazan i u Skupštini Vojvodine

 

Film „Šišanje“ Stevana Filipovića koji govori o nasilju huligana i profašističkih grupa u Srbiji, prikazan je večeras u Skupštini Vojvovdine. Projekciji je prisustvovalo 20 od ukupno 120 poslanika pokrajinskog parlamenta kao i tri člana pokrajinske vlade.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević koja je inicirala prikazivanje filma, podsetila je da je pokrajinski parlament kao prva državna institucija, pre tačno pet godina zatražila zabranu klerofašističkih, neonacističkih i drugih ekstremističkih organizacija u Srbiji.

Povezana vest:  Robert Patinson je najbolje obučeni Britanac

Ona je nakon projekcije, u izjavi novinarima ocenila da bi građani Srbije bili pošteđeni izliva nasilja da je ta inicijativa Skupštine Vojvodine usvojena na vreme. Potpredsednik Vlade Vojvodine Boris Barjaktarović rekao je da film prikazuje stvari koje se dešavaju oko nas i od kojih se ne sme glava okretati na drugu stranu.

Povezana vest:  Džoni Dep ne planira brak

Poslanik i gradonačelnik Novog Bečeja Mihajlo Vrebalov rekao je da je u šoku nakon gledanja filma i ocenio da su autori na korektan i adekvatan način prikazali stvarnost u Srbiji. Poslanik Milan Đukić rekao je da film ima snažnu poruku i istinite paralele sa stvarnošću uključujući i one da iza ekstremista stoje ozbiljne institucije i finansijeri.

On je rekao da se Srpski pokret obnove zalaže za otvaranje dosijea tajnih službi kako bi javnosti bila potpuno jasna sprega između organizovanog kriminala, ultranacionalističkih grupa i države.

Povezana vest:  Srđan Dragojević: Ne verujem u takmičarski karakter umetnosti

Direktor kancelarije za inlkluziju Roma pri Vladi Vojvodine Duško Jovanović ocenio je da je uzrok nasilja mladih u Srbiji pre svega loša ekonomska sutuacija i nezaposlenost.