Režiser „Avatara“ optužen za plagijat

Avatar_Movie_MakingJames Cameron, režiser 3D spektakla „Avatar“, zasad drugog najgledanijeg filma svih vremena, na meti je kritika da je ideje za svoj film pokrao od dvojice ruskih SF pisaca! 
Ruski su mediji prozvali američkog režisera koji je morao da se brani da scenario za „Avatar“ nije bazirao na delima ruskih naučnofantastičnih pisaca koji su stvarali šezdesetih godina, Arkadija i Borisa Strugatskog.

Povezana vest:  Paranormalna aktivnost 3 planirana za oktobar 2011.

Pandora, zelena planet na kojoj je smeštena radnja, pojavlja se i u filmu i u knjigama, a podudara se i vreme radnje – 22. vek, prenosi britanski Guardian. Osim toga, Pandora je postojbina izmišljene vanzemaljske rase u filmu nazvane Na’vi, dok su braća Strugatsky pisala o plemenu Nave.

Njihova su se dela šezdesetih godina smatrala oštrom, premda nimalo eksplicitnom kritikom komunističkog sistema, posebno KGB-a. Boris Strugatsky (76) izjavio je za ruske medije da film još nije pogledao, ali da sumnja da ima veze s njegovim romanom.

Povezana vest:  Almodovaru dosadile melodrame, želi da snima trilere

Cameron je odbacio sve tvrdnje o „prepisivanju“ tvrdeći da je 80 stranica scenario za ovaj spektaklnapisao još 1994. godine. Kako bilo, film je zasad drugi na listi najgledaniji filmova svih vremena posle, također Cameronovog, „Titanika“.