Noćas dodela Zlatnih globusa 

golden_globeZlatni globusi biće dodeljeni 67. put na svečanosti koja će u noći između nedelje i ponedeljka, u 02.30 sati po srednjoevropskom vremenu, početi u Beverli Hilton hotelu u Los Anđelesu.
Film Džejsona Rajtmana o recesiji „U vazduhu“, u kojem glavnu ulogu tumači Džordž Kluni, ima šest nominacija za Zlatne globuse. Nominovan je u kategorijama najbolja režija, najbolja drama, najbolji glavni glumac u drami, najbolji scenario i najbolja ženska epizodna uloga za koju će se takmičiti dve glumice tog filma – Vera Farmiga i Ana Kendrik.
Konkurenti filmu „U vazduhu“ u kategoriji najbolja drama su naučnofantastično ostvarenje Džejmsa Kamerona „Avatar“, ratna drama „The Hurt Locker“ rediteljke Ketrin Bigelou,bivše supruge Džejmsa Kamerona, „Prokletnici“ Kventina Tarantina i „Precious“ u režiji Lija Danijelsa.
Iako će nominacije za Oskara biti objavljene tek 7. februara, večerašnja dodela Zlatnog globusa najaviće glavne favorite u trci za zlatnu statuetu. Praksa je pokazala da Zlatni globus već nekoliko godina vrlo uspešno i precizno pogađa dobitnike Oskara.
O mogućim favoritima koji će ove godine pokupiti većinu filmskih nagrada već se spekuliše, a u najužoj konkurenciji su, sudeći prema nominacijama za Zlatni globus, 3D film „Avatar“ Džejmsa Kamerona, za koga se sa sigurnošću predviđa da bi mogao da dobije Oskara za specijalne efekte, ali i za najbolji film i za režiju. Barem dva Oskara mogla bi da dobije i ratna drama „The Hurt Locker“ u režiji Ketrin Bigelou, koji je američko Udruženje filmskih kritičara proglasilo za najbolji film 2009. godine. Ako konkurencija bude najjača između ova dva filma, ovogodišnju dodelu Oskara obeležiće borba za zlatnu statuetu dvoje bivših supružnika.
Za najboljeg glumca u kategoriji drame konkurencija je žestoka, a predviđanja su da najveće šanse ima Džordž Kluni za film „U vazduhu“, koji je do sada dobio već dva Zlatna globusa u svojoj karijeri. Konkurencija mu je Kolin Firt sa filmom „Usamljeni muškarac“, za koju je ovaj britanski glumac već dobio Zlatnog lava za najbolju mušku ulogu u Veneciji. U konkurenciji je i Džef Bridžis za ulogu kantri pevača u „Ludom srcu“, kao i Džeremi Rener, koji tumači glavnu ulogu u filmu „The Hurt Locker“, ali i Morgan Frimen za ulogu Nelsona Mandele u drami Klinta Istvuda „Nepobedivi“ (Invictus), koji će biti prikazan i na predstojećem FEST-u.
U nominaciji za najbolju žensku ulogu za Zlatni globus, kako stvari za sada stoje, trka će se voditi između Gaburi Sidibe, koja igra glavnu ulogu u filmu „Dragocena“ (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire), i Sandre Bulok, koja igra u drami „Slepa strana“ zasnovanoj na istinitoj priči. Taj film je već zaradio više od 200 miliona dolara u američkim bioskopima. Pored njih, nominovane su i Helen Miren za ulogu Tolstojeve supruge u filmu „Poslednja stanica“, Emili Blant za film „Mlada Viktorija“ i Keri Maligan za film „Obrazovanje“.
U kategoriji za najbolju mušku ulogu u komediji za Zlatni globus nominovan je Danijel Dej Luis za ulogu promiskuitetnog reditelja u filmu „Devet“, a glavni konkurent mu je Robert Dauni Džunior za film Gaja Ričija „Šerlok Holms“.
Za najbolju žensku ulogu u komediji opet je tu Sandra Bulok, ovaj put za film „Prisila na brak“ (The Proposal), ali svakako je favorit u ovoj kategoriji Meril Strip, koja važi za glumicu sa najviše nominacija za Zlatni globus, čak 25, računajući i ovogodišnje za dva filma – „Džuli i Džulija“ i „Komplikovano je“. Sa brojem nominacija je prešišala i Džeka Lemona, koji ih je pre nje imao najviše, čak 22. Nominovane su i Džulija Roberts za film „Ti mi lažeš najbolje“ (Duplicity) i Marion Kotijar za „Devet“.
Za nagradu za najboljeg reditelja nominovani su Džejms Kameron za „Avatara“, Ketrin Bigelou za „The Hurt Locker“, Džejson Rajtman za „U vazduhu“, Kventin Tarantino za „Prokletnike“ (Inglourious Basterds) i Klint Istvud za film „Nepobedivi“.
U nominaciji za Zlatni globus u kategoriji najbolje drame favoriti su „Avatar“ i „The Hurt Locker“, koji je nominovan i u kategoriji za najbolju režiju i scenario. U ovoj kategoriji ozbiljan kandidat je i humoristička drama „U vazduhu“, ali i Tarantinovi „Prokletnici“, koji imaju nominaciju za najbolju režiju i scenario. Peti kandidat je film „Dragocena“.
Zbog sjajnih kritika i pohvala publike očekuje se da za najbolju epizodnu mušku ulogu Zlatni globus dobije Stenli Tuči za film „Divne kosti“ Pitera Džeksona, za ulogu pedofila serijskog ubice. Nagradu će verovatno dobiti i Penelope Kruz za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu „Devet“, koja je već dobila Oskara za najbolju epizodnu žensku ulogu za film „Ljubav u Barseloni“.

Povezana vest:  Preminuo glumac Keni Bejker, robot R2-D2 iz Ratova zvezda