Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs će se, četvrti put za redom, i ove godine održati uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Od 2015. godine kada je Srbija pristupila ovom programu, Udruženje Beldocs je ukupno 13 puta do sada dobilo podršku ovog programa za projekte: Beldocs međunarodni festival dokumentarnog filma (4 puta), Beldocs Industry/Beldocs market (4 puta), #europeanfilmchallenge (3 puta), i AVA Doc (2 puta). MEDIA prepoznaje Beldocs kao jedan od vodećih filmskih festivala u regionu Zapadnog Balkana, koji se kontinuirano razvija i profesionalizuje u skladu sa evropskim standardima.

Ovogodišnje izdanje festivala Beldocs prvobitno je trebalo da se održi od 8. do 15. maja, ali je zbog pandemije virusa COVID-19 odloženo za septembar. Tačni datumi će biti naknadno objavljeni. Program će biti eksplozivan, vizuelno, tematski i geografski veoma raznovrstan i atraktivan. Na repertoaru će se, kako je planirano, naći brojni filmovi velikana savremenog filma, program „Fokus: Norveška“ posvećen norveškoj dokumentarnoj kinematografiji, specijalni program na temu istraživačkog novinarstva „I kao integritet“, kao i poslednjih godina formirane programske celine na koje su ljubitelji Beldocsa već navikli da računaju.

Povezana vest:  Održana svetska premijera filma "Mlađi referenti"

U festivalskom programu biće prikazano preko 120 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. U planu je i bogat program za filmske profesionalce iz Zapadnog Balkana, postsovjetskih zemalja, ali i iz drugih zemalja sa našeg kontinenta, u okviru koga će 30 projekata u različitim fazama razvoja i produkcije biti razvijano i predstavljeno potencijalnim kupcima iz Evrope – televizijskim urednicima, predstavnicima VoD platformi, agentima prodaje, nacionalnim fondovima, distributerima, itd. Ovaj program je od izuzetnog nacionalnog značaja jer stimuliše razvoj nacionalne savremene dokumentarne kinematografije, kroz brojne programe i povezivanja sa relevantnim međunarodnim akterima filmske industrije.

Povezana vest:  Novi nastavak: Indiana Jones u Bermudskom trouglu

U okviru Beldocs Teen programa za više osnovce i srednjoškolce na repertoaru će biti pet dokumentarnih filmova sa profesionalno moderiranim razgovorima nakon projekcija,  a biće formiran i Beldocs katalog filmova koji će biti na raspolaganju nastavnicima da ih koriste u zvaničnoj nastavi ili vannastavnim aktivnostima. U okviru tog programa biće premijerno prikazani filmovi srednjoškolaca koji su učestvovali na radionici MiniDoc u organizaciji Beldocsa. Beldocs Teen je takmičarskog karaktera, te srednjoškolski žiri već treću godinu za redom nagrađuje najbolji film.

Povezana vest:  HMD global, dom Nokia telefona, predstavlja novu kampanju sa Lašanom Linč u glavnoj ulozi

Program Beldocs Eho, u okviru kojeg ovaj festival organizuje gostujuće projekcije u raznim gradovima Srbije, u planu je i ove godine. Uskoro počinje i novi krug takmičenja #europeanfilmchallenge, a Beldocs će pobednika nagraditi odlaskom Venecijanski filmski festival. U slučaju da festival ne bude održan,  pobednik dobija projektor i godišnju pretplatu za dafilms.com – online bioskop za dokumentarne filmove.

PHOTO: Beldocs promo