MovieTapeEuroimaž će podržati 14 evropskih koprodukcija

 

Evropski fond „Euroimaž“ (Euroimages) za podršku koprodukcija, distribucije i prikazivanja evropskih filmova u bioskopima, na sednici u Lucernu izabrao je 14 evropskih koprodukcija kojima će biti dodeljeno ukupno 5.050.000 evra. U saopštenju Filmskog centra Srbije se navodi da među projektima, koji su konkurisali za podršku, nije bilo projekta iz Srbije, jer su pre zasedanja iz procedure povučeni projekti „Dr Rej i Đavoli“ Dinka Tucakovića i „Parada“ Srđana Dragojevića, zbog neispunjenja finansijskih uslova.

Povezana vest:  Hju Džekman i Džejms Mekavoj predstavili voz koji spaja prošlost i budućnost

Pet srpskih distributerskih kuća je na sednici u Lucernu dobilo sredstva za distribuciju filmova Euroimaž. Sredstva od Euroimaža dobio je „Mcf Megakom film“ za distribuciju filma „Materica“ Benedeka Fliegaufa (Mađarska), „Orion Invest film“ za distribuciju filmova „Sestra osmeh“ Stijna Koninxa (Belgija) I „Usamljenost prostih brojeva“ Saveria Costanza (Italija).

Sredstva su odobrena i distributerskim kućama „Sinears“ (Cinears) za distribuciju filma „Med“ Semiha Kaplanolua (Turska), „Sinestar“ (Cinestar) za distribuciju filma „Cirkus Fantasticus“ Janeza Burgera (Slovenia) i Kids film fest za distribuciju animiranog filma „Eleonorina tajna“ Henrija Hajdseka (Belgija).

Povezana vest:  Filmske tribine sledeće nedelje u Domu omladine Beograda

Bord direktora je na sednici, u okviru programa podrške digitalizaciji doneo odluku da se nagradi napor za proizvodnju digitalnih mastera za osam koprodukcija podržanih od strane Euroimaža, a jedna od njih je i film „Klopka“ Srdana Golubovića u produkciji filmske kuće „Baš Čelik“.

Euroimaž je od svog osnivanja 1988. godine, podržao 1348 evropske koprodukcije sa oko 407 milliona eura.

Povezana vest:  Film Sofije Kopole dobitnik Zlatnog lava u Veneciji