Nakon nedavne Nagrade za najbolji film na Festivalu svetskog filma u Sidneju, „Asimetrija“, celovečernji igrani prvenac rediteljke Maše Nešković, osvojio je i dve nagrade na ovogodišnjem izdanju Međunarodnog filmskog festivala RiverRun u Vinston-Sejlemu u Severnoj Karolini, u SAD. U pitanju su nagrade za najboljeg reditelja i najbolju (filmsku) fotografiju u takmičarskom programu Re:Vision čiji je fokus na nezavisnim dugometražnim filmovima. Pomenuti festival je pokrenut još 1998. godine, a Filmski centar Srbije podržao je nastanak i „Asimetrije“.

U obrazloženju žirija je istaknuto da Asimetriju nagrađuju „zbog prikaza poezije velikog grada kroz njegove ljude“.  Asimetrija je svetsku premijeru imala na Filmskom festivalu u Sao Paulu, a domaću na Festivalu autorskog filma u Beogradu krajem prošle godine. Tom prilikom je ovaj film osvojio dva važna strukovna priznanja: Mariji Šarac je pripala Nagrada „Marko Glušac“ za najbolju montažu, dok je Đorđe Arambašić dobio Nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolje snimateljsko ostvarenje.

Povezana vest:  Festival studentskog filma od 17. do 20. marta

Film Asimetrija razmatra pitanje transformacije ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Sniman jednog toplog beogradskog leta donosi ljubavne priče tri para: dečaka i devojčice, mladića i devojke i na kraju muža i žene nakon 2o godina braka. Kako radnja odmiče, priče se prepliću i izdvaja se šira slika samo jednog  ljubavnog odnosa – jednog para u tri ključne faze njihovih života.

Glavne uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić. U epizodnim ulogama pojavljuju se: Dubravka Kovjanić, Milica Stefanović, Tamara Krcunović, Ljubomir Bandović, Milica Janevski, Momo Pićurić, Goran Slavić…

Povezana vest:  Daren Aronofski snima naučnofantastični film

Film je snimljen po scenariju koji su napisali Maša Nešković, Vladimir Arsenijević i Staša Bajac, u koprodukciji producentskih kuća “This and That Productions” iz Srbije, “Korektif” iz Slovenije i “Nightswim” iz Italije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Od ključnih saradnika, treba izdvojiti: direktora fotografije Đorđa Arambašića, montažerku Mariju Šarac, kompozitorku Janju Lončar, kostimografkinju Biljanu Grgur i scenografkinje Jovanu Cvetković i Jelenu Sopić.

O svom fimu, Maša Nešković je rekla: „Snimila sam ovaj film inspirisana temama koje me progone, s idejom da dovedem u pitanje transformaciju ljubavnih odnosa tokom vremena i razloge zbog kojih se veze raspadaju. Želela sam da stvorim univerzum u kome različite faze jednog odnosa mogu da postoje istovremeno, u kom možete paralelno posmatrati par srednjih godina koji se rastavlja, 25-godišnji par koji se zaljubljuje i par dece koja letnji raspust provode gluvareći po praznom gradu. Ideja je bila da se posmatranjem najstarijeg para, istovremeno tokom detinjstva i mladosti, stigne do novih saznanja i dubljeg shvatanja njihove veze, a da time što sve tri faze tog odnosa postoje istovremeno, mlađi parovi dobijaju šansu da neke svari urade i drugačije. Dakle, ono što ćete videti je mali film iz Srbije koji se pre svega bavi emocijama, a svi likovi su iznikli iz današnje beogradske stvarnosti.“

Povezana vest:  Prvi film o Stivu Džobsu premijerno na Sandens festivalu

Maša Nešković rođena je 1984. u Beogradu. Diplomirala je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2009. Režirala je 11 kratkih igranih i 12 dokumentarnih filmova, prikazivanih i nagrađivanih na međunarodnim filmskim festivalima kratkog i studentskog filma.