MovieTapeNovi Pravilnik o sprovođenu konkursa Filmskog centra Srbije

 

Konkurs Filmskog centra Srbije (FCS) za podršku proizvodnji domaćih dugometražnih filmova, na kome će biti primenjen novi Pravilnik o postupku sprovođenja konkursa, biće otvoren 31. decembra, najavljeno je danas u FCS-u.

Vršilac dužnosti direktora FCS-a Miroljub Vučković rekao je na konferenciji za novinare da će konkurs biti raspisan za domaće dugometražne igrane, animirane i dokumentarne filmove, koji su duži od 70 minuta.

Prema njegovim rečima, pravilnik, koji se od danas nalazi na sajtu FCS-a predviđa sedam konkursa, od kojih su četiri standardna, a takođe će FCS od 1. februara na svakih 15 dana otvarati konkurs za

manjinske koprodukcije za sve vrste kartkog filma i za razvoj scenarija.

-Na sajtu Ministarstva kulture Srbije je postavljen planiran budžet za kulturu za 2011. godinu, koji predviđa znatno povećanje sredstava za film i ja se nadam da će taj budžet tako i funkcionisti – rekao je on.

Povezana vest:  Kejt Vinslet pozvana na obuku za vatrogasce

Predsednik Upravnog odbora FCS-a Miki Manojlović rekao je da je FCS u 2010. godini izvršio sve obaveze prema ugovorima koji su potpisani na osnovu raspisanih konkursa, kao i da je ministarstvo kulture sa svoje strane učinilo sve, tako da su svi ugovori ispunjeni.

Prema njegovim rečima, ako planiran budžet za kulturu bude usvojen, film će sledeće godine imati znatno veću podršku.

-U ovoj godini nije donet Zakon o kinematografiji i to predstavlja veliki problem, jer taj Zakon je osnov za budućnost filma u Srbiji – rekao je on.

Miroljub Vučković je dodao da je novim Pravilnikom o postupku sprovođenja konkursa, predviđen i konkurs za unapređenje filmskog izraza koji bi trebalo da bude raspisivan na svakih dve godine, kako bi pobudio sve ono što je inovativno u kinomatografiji.

Povezana vest:  Četiri animirana filma u okviru programa Plazma festić

Prema njegovim rečima, Pravilniik koji je donet, treba da prati ono što se dešava u filmskom okruženju, a zasnovan je na iskustvima FCS-a, iskustvima UO tog centra, ali i na iskustvima zemalja koje

imaju sličan ekonomski potencijal i sličnu potrebu ljudi da se filmski izraze.

-Pravilnikom smo pokušali da sintetišemo ono što je delotvorno u drugim sredinama, kao što su Holandija, Finska, SLovenija, Hrvatska, Bugarska, ali iako je Pravilnik sada dobar, to ne znači da on neće

biti podložan promenama, jer je on delo u razvoju, a ovaj prvi konkurs će nam pokazati da li nešto treba menjati – rekao je on.

Vučković je dodao da Pravilnik ima za cilj da stimuliše nekog da se prijavi i da objasni način na koji će to uraditi, ali da ima I destimulativne mere, jer objašnjava šta ne treba da se radi.

Povezana vest:  Čarli Šin uporedio sebe sa Erolom Flinom

-Pravilnik predviđa da za kategoriju dugometražnog filma može da se konkuriše samo jednom u toku godine, po jednom osnovu, sem ako nije u pitanju postprodukcija, kao i da onaj ko je u protekloj godini dobio sredstva, ne može da se prijavi na konkurs – rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovakva pravila su doneta jer proces od donošenja odluke do završetka filma traje duže od godinu dana, tako da otežava onome ko se prijavljuje za novi konkurs da film za koji je dobio sredstva završi u roku od 12 meseci.

Miki Manojlović je istakao da je 2010. godina bila uspešna za FCS, da je uspostavljena značajna međunarodna saradnja, i da su srpski filmovi doživeli značajne uspehe na svetskim festivalima.