Zlatni globus Avataru
 
golden_globesNaučnofantastični film „Avatar“ proglašen je za najbolju dramu, a njegov režiser Džejms Kameron za najboljeg reditelja, na svečanoj dodeli  67. Zlatnih globusa održanoj u noći između nedelje i ponedeljka na Beverli Hilsu.
Nagrade za najbolje dramske glumce osvojili su Džef Bridžis („Ludo srce“) i Sandra Bulok („The blind side“). 

Za najbolju komediju proglašen je „Mamurluk u Las Vegasu“, dok su najbolje glumačke nagrade u toj kategoriji osvojili Robert Dauni Džunior („Šerlok Holms“) i Meril Strip („Džuli i Džulija“).

Najbolje sporedne uloge ostvarili su Kristof Valc („Prokletnici“) i Mo’Nik („Precious“). Novinari akreditovani u Holivudu za najbolji strani film proglasili su „Belu traku“ (Austrija), najbolji crtać je „Do neba“, a najbolji scenario „Gore u vazduhu“ Džejsona Rajtmana i Šeldona Tarnera.
Režiseru Martinu Skorsezeu uručeno je posebno priznanje za životno delo.


U kategoriji televizijskog programa, najbolja drama je „Momci sa Medisona“, komedija „Radost“. 


Najbolji glumac u drami je Majkl C. Hol („Dekster“), a glumica Džulijana Margulis („Dobra supruga“).
U kategoriji komedije pobedili su Alek Boldvin („30 rock“) i Toni Kolet („Ujedinjene države Tare“). Za sporedne uloge nagrađeni su Džon Litgou („Dekster“) i Kloe Sevinji („Velika ljubav“).


U kategoriji najbolje miniserije ili TV filma pobedio je „Grey gardens“, koji je doneo i glumačku nagradu Dru Barimor. Za najboljeg glumca u miniseriji ili filmu proglašen je Kevin Bejkon, za „Taking chances“.

Povezana vest:  Film o kultnom svetskom glasu Šarlu Aznavuru otvara drugo izdanje ДОК #2