Imajući u vidu pogoršanu epidemiološku situaciju izazvanu virusom COVID-19, odbor 49. Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST i izvršni producent, Centar beogradskih festivala CEBEF, doneli su odluku da se odloži održavanje ovogodišnjeg izdanja manifestacije, planirano za termin od 7. do 11. jula ove godine u Centru za kulturu Sopot. Manifestacija će se održati kada epidemiološka situacija bude povoljnija, o čemu će javnost biti naknadno obaveštena.

Filmski festival u Sopotu tradicionalno okuplja veliki broj zainteresovane lokalne publike ali i gostiju iz cele Srbije. Prepoznatljiv je po svečanoj festivalskoj atmosferi koja traje od otvaranja, tokom svih dana programa, do večeri proglašenja pobednika. Filmski stvaraoci rado se odazivaju pozivu organizatora i druženju sa stanovnicima Sopota. Ovogodišnje izdanje festivala, sa sloganom „U predvorju jubileja“ zamišljeno je kao podsećanje na to da će festival naredne godine doživeti svoje jubilarno, 50. izdanje. U glavnom takmičarskom programu naći će se 16 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića.

Povezana vest:  DODELA OSKARA 2012, U susret 84. dodeli Oskara

SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filmske svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih. Osnovni cilj ovog festivala bio je da okupi filmske stvaraoce čiji su filmovi prožeti slobodarskim i humanim porukama, uz prikazivanje filmova sa idejnom i umetničkom sadržinom kojom se bitno doprinosi reafirmaciji ideja slobode i opštedruštvenog progresa.  Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale internacionalna filmska smotra. Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija. U skladu sa promenama u društvu tokom devedesetih godina prošlog veka i Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot, a zbog ekonomskih teškoća i izolacije zemlje, Festival je od međunarodne manifestacije postao festival domaćeg filma.  Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF.

Povezana vest:  Avion Dasti je sleteo ispred Ušće Shopping Centra!
Srdačno,