Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, koja je redovno na meti kritika da je suviše „bela“ i suviše „muška“ napravila je danas spisak od 819 ličnosti – žena i predstavnika etničkih manjina, koje poziva u članstvo.

Medju pozvanim se nalaze glumice Sintija Erivo (Cynthia), Eva Longorija, kao i francuski reditelj Žeremi Klapen (Jeremy Clapin). Akademija je pozvala i glumicu Adel Enel (Adele Haenel), koja je postala simbol pokreta „MeToo“ u Francuskoj pošto je prošle godine optužila reditelja Kristofa Ridžiju (Christophe Ruggia) za seksualno zlostavljanje.

Povezana vest:  Da li je Dženifer Aniston konačno trudna?

Akademija je u junu saopštila da želi da poboljša prisustvo manjina u nominacijama u raznim kategorjama za dodelu nagrade, ali nije navela na koji način namerava to da sprovede.

Ugledna holivudska institucija godinama je na meti kritika zbog manjka raznolikosti ne samo na spisku kandidata za Oskara već i unutar same ustanove.

Zbog toga kritičari nazivaju akademiju i dodelu nagrada „Suviše beli Oskari“.

Povezana vest:  "SAMO GA DOVEDI" premijerno 21. jula u Koleseju

Zbog epidemije korona virusa, naredna 93. dodela prestižnih Oskara biće održana  25. april 2021.

Pored odlaganja dodele, biće odloženo i otvaranje muzeja filma. Muzej koji je trebalo da bude otvoren 14. decembra, biće na kraju otvoren 30. aprila 2021. godine, navela je američka akademija.