Počasna nagrada za Martina Skorsezea 

scorsesemartinMartin Skorseze (Scorsese) „spava, pije i jede filmove“, izjavio je američki glumac Robert de Niro opisujući ljubav koju prema filmu oseća legendarni režiser kojem je sinoć uručio nagradu „Sesil B. DeMil“ za životno delo. 
-Čujem da na internetu ima snimaka na kojima Marti vodi ljubav s filmom – našalio se De Niro na svečanoj dodeli Zlatnih globusa. 
Počasne nagrade postale su uobičajena stvar za Skorsezea i De Nira. Glumac se našalio da su on i režiser posle 20 godina saradnje, poslednjih deset proveli „uručujući jedan drugom nagrade“. 
-Mi smo kao stari bračni par. Izgradili smo zajednički život, imamo divne uspomene, samo što više ne spavamo zajedno – objasnio je. 
Najavljujući dobitnika nagrade, De Niro je kazao i da je priznanje možda manje od čoveka koji ga dobija. „Ne mogu da ne mislim da bi, da su vremena drugačija, Sesil DeMil bio počastvovan nagradom Martin Skorseze“, rekao je glumac. 
Kada se uz ovacije popeo na scenu Hotela Beverli Hilton na Beverli Hilsu, Skorseze je odao počast Sesilu DeMilu. 
-Kada sam počeo da snimam filmove, bez obzira na to kakvi su bili, osnovna namera bila mi je da uđem u moćno filmsko iskustvo koje karakteriše DeMilov film -kazao je režiser veteran. 
Martin Skorseze poznat je i po naporima koje ulaže u očuvanje filmova, kroz neprofitnu organizaciju Fondacija za film, koju je osnovao 1990. 
-Kao što je rekao Vilijam Fokner (William Faulkner), ‘prošlost nikada nije mrtva, ona i nije prošlost’. A što se mene tiče, snimanje filmova i njihovo očuvanje su ista stvar – kazao je. 
Leonardo DiKaprio, koji je sa De Nirom najavio dobitnika nagrade, nazvao je Skorsezea „majstorom režije i darežljivim, strpljivim učiteljem“ čije ime definiše film. 
Martin Skorseze ušao je u legendu zahvaljujući filmovima „Sporedne ulice“ (1973), „Taksista“ (1976), „Razjareni bik“ (1980), „Boja novca“ (1986), „Poslednje Hristovo iskušenje“ (1988) i „Dobri momci“ (1990). 
Skorseze je 2007. dobio Oskara za režiju filma „Dvostruka igra“. U karijeri je dobio dva Zlatna globusa za režiju, za „Dvostruku igru“ i „Bande Njujorka“. 
Novi film 67-godišnjeg režisera, triler „Shutter Island“ sa DiKapriom u glavnoj ulozi, 19. februara stiže u severnoameričke bioskope. 
Među ranijim dobitnicima nagrade „Sesil B. DeMil“ su Stiven Spilberg (Steven Spielberg), Voren Biti (Warren Beatty) i Entoni Hopkins (Anthony). 

Povezana vest:  Dženifer Džejson Li na Brodveju