Međunarodni arhitektonski filmski festival na otvorenom „Architektur.Film.Sommer“ biće održan osmi put u Arhitektonskom centru u Beču. Ove godine festival će biti posvećen temi „Izgrađena pravda“. Nagrađeni i novootkriveni filmovi predstaviće razvoj urbanih i ruralnih sredina.

Uzimajući u obzir porast nejednakosti u korišćenju resursa „izgrađena pravda“ u arhitekturi i urbanizmu tek treba da se dokaže. Ko planira, gradi i finansira, za koga i u koju svrhu? U kojoj meri se pravda ispoljava u socijalnom, ekološkom i prostornom smislu i koja infrastruktura je potrebna za to? Da li je pritom svim korisnicima dodeljeno dovoljno (javnog) prostora?

Povezana vest:  Dizni snima film o anđelima

U toku četiri večeri biće prikazani filmovi o projektima za budućnost kao i kritičke perspektive istorijske i savremene arhitekture. Iz mnogobrojnih međunarodnih prijava izabrani su dokumentarni i kratki filmovi koji će biti predstavljeni u programu festivala. Kao i prethodnih godina publika i režiseri će imati priliku za razmenu utisaka.

Filmovi pod vedrim nebom biće prikazani 5., 12., 19. i 26. avgusta 2020. godine. Ulaz je slobodan za sve posetioce. Za razliku od ranijih festivala, a na osnovu mera zaštite u borbi protiv CoVid-19 neophodna je prijava, a mesta će biti numerisana.

Povezana vest:  “Blizu” Lukasa Donta i “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

PHOTO: Adam Wiseman / Film „Ciudad Grande“