Srpsko-portugalski kratkometražni dokumentarni film „Napolju cvetaju narandže“, autorke Nevene Desivojević, dobio je nagradu Black Magic Design za najbolju kameru na Filmskom festivalu u Melburnu u Australiji, koji se tradicionalno održava od 1952. godine. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, a u našoj zemlji će premijerno biti prikazan na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji se ove godine održava od 3. do 10. septembra

Povezana vest:  Kristofer Nolan o budućnosti filma

Autorka filma Nevena Desivojević o nastanku filma je rekla: „Tokom završnog semestra na Master studijama programa Doc Nomads, u novinskom članku naišla sam na vest da u jednom malenom selu na severu Portugala neko od žitelja potkrada ostale seljane. To me je odmah podsetilo na situaciju sa kojom su se seljani u mom šumadijskom selu nosili u danima mog detinjstva, što je bila motivacija da otputujem tamo i upoznam ih”.

Povezana vest:  Svečano otvoren 12. GoetheFEST

Film, prema sinopsisu, kaže da među planinama, čovek odoleva sam u selu koje nestaje. „Lutajući maglovitom prirodom, krećući se unutar zidova svoje mračne kuće, on oplakuje svoje stanje čoveka, osuđen da služi okruženju koje je odbacio”, stoji u zvaničnom opisu filma.

Rediteljka Nevena Desivojević je rođena u Srbiji, a 2016. je diplomirala na Međunarodnom zajedničkom master kursu Doc Nomads (Lisabon, Budimpešta, Brisel). Radila je kao pomoćnica montažera na dugometražnom dokumentarnom filmu “Polje” Tiaga Hespanhe, koji joj je bio kreativni saradnik i na aktuelnom ostvarenju, uz ostatak ekipe iz Srbije iz Portugala.

Povezana vest:  8. KIDS FEST i LAGUNA: Kupiš dve dobiješ četiri

PHOTO: FCS promo