Treći Somborski filmski festival biće održan u novom terminu od 28. do 31. avgusta 2020. godine, u organizaciji Kulturnog centra Laza Kostić“. Na repertoaru će se naći 12 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Kultni klasici, Panorama švedskih filmova, i Nostalgija, a gostujući selektor programa je Ivan Karl. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova i koncert.  Ulaz na sve programe je slobodan, a besplatne karte će biti dostupne za preuzimanje u Galeriji KC „Laza Kostić“ (Laze Kostića 5, Sombor) od ponedeljka 24. avgusta, radnim danima (od 9 do 12h i od 18 do 20h), a u subotu 29. avgusta od  9 do 13h.

Vesna Šašić, direktorka Kulturnog centra  „Laza Kostić“, izjavila je da će festival biti održan u novom terminu u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba, donetim radi prevencije širenja epidemije virusa Covid-19. „Drago nam je što ćemo uspeti da prikažemo filmski program koji smo planirali i za prvobitni termin, i što će publika u dozvoljenom broju moći ponovo da uživa u projekcijama na velikom platnu. Somborski filmski festival iz godine u godinu raste, dobija svoj specifičan šarm i sa zadovoljstvom možemo istaći da smo ovom manifestacijom sve bliži ostvarenju vizije našeg sugrađanina Ernesta Bošnjaka, filmskog pionira, koji je Sombor prepoznao kao filmski grad“, rekla je ona.

Povezana vest:  "BORNOVO NASLEĐE" PREMIJERNO U BIOSKOPIMA CINEPLEXX 22. AVGUSTA

Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 28. avgust u 20h u Atrijumu gradske kuće, a odmah nakon nje, u 21h, na istom mestu uslediće projekcija srpsko-ruskog bioskopskog hita Hotel Beograd“, koji je domaću premijeru imao neposredno pre uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. U ovom ostvarenju reditelja Konstantina Statskija, glavne uloge tumače naša glumačka zvezda Miloš Biković i Dijana Požarskaja iz Rusije.

U glavnoj selekciji će, na istoj lokaciji, biti prikazana i druga savremena domaća filmska ostvarenja, nastala u Srbiji ali i kroz koprodukcije sa drugim evropskim zemljama sa značajnom filmskom reputacijom. U subotu 29. avgusta od 21h će biti prikazan nagrađivani film Ajvar“ Ane Marije Rosi, a u 23h istog dana i ostvarenje Uprkos magli“ proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića. U nedelju 30. avgusta na repertoaru su Otac“ Srdana Golubovića (21h), osvajač dve nagrade na ovogodišnjem Berlinalu, i Realna priča“, debitantska režija popularnog glumca Gordana Kičića (23h).

Povezana vest:  Kan: Večeras dodela Zlatne palme i zatvaranje festivala

Selekcija Kultni klasici“ posvećena je legendarnim ostvarenjima srpskog filma koja su proglašena za kulturno dobro od nacionalnog značaja. Na festivalu ćemo gledati izbor restauriranih ostvarenja, sačuvanih  u vrhunskom kvalitetu slike i tona. U petak 28. avgusta od 21:30 biće prikazan klasik Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića iz 1977. godine. Narednog dana u isto vreme, na programu je ostvarenje Gorana Paskaljevića Varljivo leto ’68“ iz 1982. godine. U nedelju, 30. avgusta u 21:30, na programu je još jedan kultni film Gorana Markovića Nacionalna klasa“ iz 1979. godine. Sve filmovi iz ovog programa biće prikazani u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

U Dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće održane projekcije iz dve selekcije. Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine. U ovogodišnjem izboru našla su se dva ostvarenja: Brit-Mari je bila tu“ Tuve Novotni je na programu u petak, 28. avgusta u 22h, dok će Sune vs Sune“ reditelja Džona Holmberga biti prikazan narednog dana u isto vreme. U selekciji Nostalgija“, posvećenoj ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, naći će se film Žućko“ (nedelja, 30. avgust u 22h) reditelja Gordana Matića o legendarnom košarkašu Radivoju Koraću, rođenom u ovom gradu. Film Porajmos“ Gorčina Stojanovića biće prikazan u nedelju, 30. avgusta u 21h u Dvorištu Gradskog muzeja.

Povezana vest:  Dokumentarni film o Entoniju Bordejnu od jula u bioskopima

Nagrade Ernest za najbolji film, glumicu i glumca biće dodeljene u okviru ceremonije svečanog zatvaranja, u ponedeljak, 31. avgusta u 20h u Atrijumu Gradske kuće, kada će biti uručena i nagrada Počasni Ernest“ našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu. O nagradi odlučuje žiri koji čine glumica Marija Bergam, glumac Feđa Stojanović, i filmski producent Feti Dautović.

U okviru predfestivalskog programa Filmska parada“, u Atrijumu gradske kuće, biće prikazani animirani dečiji filmovi „Petar Pan i magična knjiga Nedođije“ (sreda, 26. avgust u 19h) kao i „Cvrle: nikad ne letiš sam“ (četvrtak, 27. avgust u 19h). U pratećim programima na istom mestu, biće predstavljeni film Ime naroda“ Darka Bajića (29. avgust, 11h), monografija Nebojša Glogovac“ Tatjane Nježić (30. avgust, 12h), kao i knjiga Kristofera Voglera Piščevo putovanje – mitska struktura za pisce“ (30. avgust u 17h).