kusturica_depKUSTENDORF 2011

Otvoren četvrti Kustendorf

 

Filmski i muzički festival „Kustendorf“ otvoren je večeras u Drvengradu na Mokroj Gori, kod Užica, uz performans inspirisan scenama iz filma „Amarkord“ Federika Felinija i spektakularan vatromet. Početak performansa čiji su učesnici bili dr Nele Karajlić – u ulozi medveda i grupe „Vrelo“ i „No smoking orkestra“, kasnio je oko sat i po zbog tehničkih problema prouzrokovanih hladnoćom, a mnogobrojni posetioci grejali su se uz kuvano vino i rakiju, cupkajući uz muziku s ozvučenja.

Manifestaciju je u bioskopskoj dvorani „Prokleta avlija“ zvanično otvorio ministar kulture Nebojša Bradić koji je rekao da „Kustendorf“ unosi „svež dah s mokrogorskih planina“ u domaću i regionalnu kinematografiju.

Povezana vest:  "Hobit" zaradio u Srbiji 14,39 miliona dinara

Bradić je podsetio da je danas u Drvengradu otvorena Kuća pisaca, u Godini jezika i knjige, povodom 50. godišnjice dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Taj konak biće namenjen dramskim piscima i scenaristima, a ideja organizatora jeste da već iduće godine na „Kustendorfu“ predstave najuspešnije radove posvećene Ivi Andriću.

Na svečanosti je uručena specijalna „Nagrada za buduće filmove“, odnosno nagrada za životno delo, iranskom reditelju Abasu Kjarostamiju. Nagradu je Kjarostamiju uručio Emir Kusturica. Ianski reditelj je rekao da je Kusturicu upoznao pre dvadesetak godina u Kanu, „na crvenom tepihu“, i da se veoma raduje što je njegov gost u Drvengradu, „na snežnobelom tepihu“.

Povezana vest:  The Hurt Locker osvojio 6 BAFTA nagrada

U programu „Retrospektiva velikana“ biće prikazano nekoliko Kjarostamijevih filmova, među kojima i njegovo poslednje ostvarenje „Overena kopija“. Kao uvod u festival jutros je prikazana druga epizoda dokumentarnog serijala „Zlatne šezdesete“, posvećena češkom reditelju i pedagogu Otokaru Vavri koji je specijalni gost „Kustendorfa“.

Filmski program počeo je oko 18.00 časova projekcijom filma „Češki mir“ Filipa Remunde i Vita Klusaka, a za večeras je najavljen concert grupe „Beogradski sindikat“. Gosti ovogodišnjeg „Kustendorfa“ biće i ruski reditelj Nikita Mihalkov, mekšički glumac Gael Garsija Bernal („Dnevnik motocikliste“, „Loše vaspitanje“) i norveški reditelj Erik Pope, koji će voditi filmske radionice za studente.

Povezana vest:  Uzbudljiv triler ,,Virtuelna svest" 17. aprila stiže u bioskope

U takmičarskom programu festivala, posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazano 20 filmova iz Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske. Autorima najboljih radova biće dodeljene nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a ove godine biće dodeljena i novoustanovljena nagrada za kameru „Vilko Filać“.

O nagradama će odlučiti žiri u sastavu: producenti Vensan Maraval I Ričard Brik i profesorka Iva Draškić-Vićanović. Zvezde muzičkog programa festivala ove godine su Ngoma Afrika bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuskae, Andre Vilijams iz SAD, Farmer Market iz Norveške.