MovieTapeKUSTENDORF 2011

Film Varljivo sunce 2 – Egzodus danas na Kustendorfu

 

Film „Varljivo sunce 2 – Egzodus“ ruskog reditelja Nikite Mihalkova danas će biti premijerno prikazan na Filmskom i muzičkom festivalu „Kustendorf“ u Drvengradu, na Mokroj gori. Publika „Kustendorfa“ moći će da pogleda prvi nastavak kultnog Mihalkovljevog ostvarenja „Varljivo sunce“ iz 1994. godine, nagrađenog Oskarom za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja, Velikom nagradom filmskog festivala u Kanu i brojnim drugim priznanjima.

Epska priča o generalu Kotovu nastavlja se bekstvom glavnog junaka iz logora, na samom početku Drugog svetskog rata. Kotov se bori protiv nemačke invazije, verujući da mu je porodica stradala. Njegova ćerka koja radi kao bolničarka na frontu putuje po ratom razorenoj zemlji i traga za ocem. Za generalom, međutim, po Staljinovom nalogu, traga i njegov stari neprijatelj, major NKVD-a Arsentijev.

Povezana vest:  IZUZETNO PUTOVANJE JEDNOG FAKIRA od 13.septembra u bioskopima širom Srbije

Uloge u filmu tumače Nikita Mihalkov, Oleg Menjšikov, Nadežda Mihalkova, Dmitrij Đužev, Sergej Makovjetski i drugi. Nikita Mihalkov, koji je drugi put gost „Kustendorfa“, održaće nakon projekcije svog filma i radionicu za studente filmskih akademija.

U završnici četvrtog „Kustendorfa“ sutra uveče biće proglašeni pobednici takmičarskog programa festivala, kojima će biti dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i novoustanovljena nagrada za kameru „Vilko Filać“.

Povezana vest:  Srbija, zemlja filma

U takmičarskom programu „Kustendorfa“ ove godine učestvuje 20 filmova čiji su autori studenti iz 13 zemalja.

Pored Nikite Mihalkova, mladi filmski autori imali su priliku da se tokom sedam dana susretnu i s drugim uglednim filmskim stvaraocima kao što su iranski reditelj Abas Kjarostami, češki reditelj Jan Hrebejk, meksički glumac Gael Garsija Bernal i drugi.

Povezana vest:  Veče stripa uz „Antmena i Osu “ 5. jula u bioskopima Cineplexx

Poslednje festivalske večeri, pre proglašenja pobednika, biće prikazan film „Revolucija“, omnibus 10 meksičkih reditelja posvećen 100. godišnjici meksičke revolucije. Projekciju će pratiti i razgovor Gaela Garsije Bernala kao jednog od producenata filma sa studentima.

Muzički program festivala, u kojem su ove godine učestvovali grupa Beogradski sindikat, Ngoma bend iz Tanzanije, Manuška orkestar iz Francuske, američka soul legenda Andre Vilijams, biće zatvoren nastupom benda osnivača „Kustendorfa“ Emira Kusturice No smoking orkestra.