Kratki animirani film uglednog srpskog filmskog autora Borislava Šajtinca imaće svoju svetsku premijeru na ovogodišnjem, 67/68. Martovskom festivalu. Film „Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019. / 6’6“) biće prikazan na otvaranju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a autor svoje ostvarenje kratko opisuje ovim rečima: „Kada nema više šta da se kaže, oružje počinje da govori“.

Borislav Šajtinac, srpski autor koji živi i radi u Parizu, debitovao je u animiranom filmu 1969. godine ostvarenjem „Izvor života“, koje je snimio u saradnji sa Nikolom Majdakom. Sledi njegov prvi samostalni, eksperimentalni film „Analiza“, a zatim i animirani „Nije ptica sve što leti“ iz 1970, kojim počinje rad kao scenarista, animator i reditelj. Njegovi filmovi su osvojili brojne nagrade na prestižnim domaćim i inostranim festivalima. Poznat je i priznat širom sveta kao inovativan animator, grafički virtuoz, stručnjak za efektnu političku satiru i crni humor. Na 57. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je nagradu za životno delo, a 2016. i Zlatnu plaketu Beograda za animirani film „Politika“, kao najbolji u međunarodnoj kratkometražnoj selekciji Martovskog festivala. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama i izlagani su u muzejima u Beogradu, Novom Sadu, Hanoveru, Bonu, Bazelu, Parizu, Strazburu.

*************************

Povezana vest:  Animirani film "Grozan ja" zaradio 56,4 miliona dolara

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL

Od 19. do 25. aprila 2021. // Dom omladine Beograda     

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Povezana vest:  Svi hvale „Pomračenje“

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa.