Dokumentarni film „Novi talas – 40 godina posle“ (Novi val – 40 godina nakon/ Hrvatska, Srbija / 2021. / 101′) u režiji Nikole Kneževića i Olge Kepčije, svetsku festivalsku premijeru imaće na ovogodišnjem, duplom izdanju Martovskog festivala, 24. aprila od 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Croatia Records, kao izdavačka kuća koja je objavila najveći broj novotalasnih izdanja, ove godine slavi 40 godina novog talasa. Godišnjicu prate mnoga zanimljiva izdanja i reizdanja, a fokus je na četiri vinila, bisera novog talasa: prvi albumi Električnog orgazma i Haustora,  jedini album Šarla akrobate i Paket aranžman kompilacija, koja je bila zaslužna za procvat novog talasa u bivšoj Jugoslaviji. U saradnji sa CMC televizijom snimljen je dokumentarni film sa velikim brojem relevantnih sagovornika, o jednom od najbriljantnijih muzičkih razdoblja u istoriji naših prostora.

Povezana vest:  Metju Mekonahi zbog uloge treba da smrša 15 kilograma

Scenario: Nikola Knežević
Učesnici: Srđan Gojković, Zdenko Kolar, Srđan Sacher, Darko Rundek, Vlada Divljan, Dušan Kojić, Siniša Škarica…

**************************************************
Nikola Knežević

Studije organizacije i informatike napušta da bi se posvetio muzici i radiju, gde karijeru gradi prvo kao voditelj i DJ, a zatim i kao novinar i muzički urednik. S lokalnog radija u rodnim Okučanima radijski put nastavlja u Novoj Gradiški, pa u Slavonskom Brodu. Sa prijateljima 2017. osniva muzički portal Music Box, gde je glavni urednik, muzički i filmski kritičar. Krajem iste godine postaje muzički urednik u diskografskoj kući Croatia Records. Radi na mnogobrojnim izdanjima, novim studijskim ili kompilacijskim, te na reizdanjima nekih od kultnih albuma u istoriji diskografije.
Olga Kepčija
Novinar, voditelj i muzički urednik. Na Radio Beogradu 202 najpre je radila kao novinar u informativi, pa interesovanja prebacuje na muziku: od 2001. uređuje emisiju Demo ekspres i vodi Hit nedelje. Kao autor i voditelj potpisuje emisiju Linija za rokenrol (2006-2014), a od 2008. priređuje godišnji izbor najboljih domaćih i ex-YU rok izvođača, Rok godišnjak. Sa Vladimirom Jankovićem Džetom organizovala je preko 400 emisija i koncerata širom Srbije – Karavan 202. Jedna je od pokretača takmičarskog festivala mladih i neafirmisanih rok grupa, Demo masters. Dobitnica Godišnje nagrade RTS-a.

*************************************************************************

Povezana vest:  Džozef Fajns: Merlin nije samo heroj

 

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL

Od 19. do 25. aprila 2021. // Dom omladine Beograda     

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Povezana vest:  Dodeljene nagrade na filmskom festivalu u Berlinu

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

www.martovski.rs