MovieTapeFestival Sedam veličanstvenih u Beogradu

 

Na Festivalu evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, koji će biti održan od 25. do 29. januara u beogradskom Sava centru, biće prikazano sedam ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu u 2010. godini. Direktor festivala Zoran Popović rekao je danas na konferenciji za novinare da će Festival „Sedam veličanstvenih“ otvoriti jedan od najznačajnijih dokumentarista današnjice Nikolas Filiber (Nicolas Philibert) iz Francuske, čiji će film „Nenet“ biti prikazan prvog dana manifestacije.

„Nenet“ je priča o šarmantnoj orangutanki koja je najstariji stanovnik najstarijeg Zoo vrta na svetu, smeštenog u parisku botaničku baštu. Popović je istakao da će na ovogodišnjem festivalu prvi put biti prikazan i srpski dokumentarac „Cinema komunisto“ autorke Mile Turajlić koji će zatvoriti tu manifestaciju 29. januara.

Povezana vest:  Nikoli Rakočeviću uručena nagrada na Berlinalu

Film „Cinema komunisto“ istražuje nastanak jugoslovenskog „Holivuda Istoka“, zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu, kao i način na koji su Titov afinitet prema filmu i njegovo direktno učešće u produkciji stvarali priču o Jugoslaviji na filmskom platnu, a publiku kroz ovu priču vode Bata Živojinović, Veljko Bulajić i drugi.

Autorka Mila Turajlić rekla je da je njeno ostavrenje premijerno prikazano u novembru 2010. godine u Amsterdamu na najprestižnijem svetskom Festivalu dokumentarnog filma IDFA, a da će nakon beogradske premijere biti prikazan u Severnoj Americi, kao i na na raznim festivalima u Evropi.

U Sava centru će biti prikazan i film „Krv u mobilnom“ koji predstavlja dramatični dokument o nemogućoj misiji danskog dokumentariste Franka Piaseckog Poulsena u potrazi za pažljivo skrivanim mračnim tajnama visoko civilizovanog zapadnog društva. Beogradska publika će imati prilike da vidi i film portugalske slikarke Suzane de Soza Dijaz „48“, koji predstavlja fascinantan dokument o torturi, ljudskim karakterima i vremenu, a baziran je na policijskim fotografijama snimljenim prilikom hapšenja političkih zatvorenika tokom diktature u Portugaliji od 1926. do 1974. godine.

Povezana vest:  Zbog Toma Kruza zastoj u centru Londona

Britanski autor Mark Kazans (Mark Cousins) predstaviće se dokumetarnim ostavarenjem „Prvi film“ koji predstavlja nadahnuti filmski esej o susretu različitih kultura, različitih generacija, ali i svedočanstvo o prvim, neiskvarenim dečjim susretima s filmskim snovima. Film „Muškarci koji plivaju“ Dilana Vilijamsa (Dylan Williams) je rađen u švedsko-britanskoj koprodukciji i predstavlja ličnu ispovest autora koji zbog ljubavi dolazi i ostaje u Švedskoj.

Povezana vest:  Banderas možda kao papa Franja

Festival „Sedam veličanstvenih“ će predstaviti i francuski film „Zanzibar muzički klub“, koji su muzičar Filip Gasnije (Philippe Gasnier) i producent Patris Nezan (Patrice Nezan) napravili u maniru kojim je Vim Venders snimio svoj proslavljeni film o Kubi i kubanskoj muzici. Novinu na predstojećem festivalu donosi dodatni festivalski dan, 30. januar, kada će biti reprizirana tri ostvarenja sa prethodnih šest festivala, koje će odabrati publika preko internet sajta festivala.

U repriznom delu programa biće prikazani filmovi „Crno sunce“ britanskog autora Garija Tarna, „Brojevi za snove“ Ane Marije Buketi iz Holandije i ostvarenje autora Roberta Cibisa i Lilijan Frank „Pijanomanija“.