Nakon domaće premijere na ovogodišnjem beogradskom FEST-u, film „UZVIŠENJE“ (High Ground) reditelja Stivena Džonsona (Stephen Johnsona) zaživeće 24. juna na velikim platnima naših bioskopa donoseći sa sobom osvrt na prošlost odnosa domorodaca Autsralije – Aboridžinaca i pristiglih vojnika i osvajača. 
Fiktivna priča nadahnuta stvarnom istorijom „Uzvišenje“ prati mladog Aboridžanca Gutjuka koji se, u pokušaju da spasi poslednje članove svoje porodice udružuje sa bivšim vojnikom Travisom.
Naime, mirno porodično okupljanje Aboridžanaca grubo je prekinula grupa policajaca koji jure odbegle bandite. Pod komandom „hladne glave“ i bivšeg učesnika u Prvom svetkom ratu, bivšeg snajperistu Travisa operacija je trebalo da se odigra sa minimalnom upotrebom snaga, ali nadređeni oficir Edi (Callan Mulvey) ubrzo pretvara scenu u krvoproliće.

Reditelj Džonson svoju filmsku karijeru započeo je na severu Australije gde  je uticaj aboridžanske kulture i jezika još uvek izrazit u toj zemlji, a njegova dugogodišnja povezanost sa lokanim zajednicama Yolngu i Bininj inspirisale su ga da 2001. godine snimi svoj debitantski film „Yolngu Boy“.

Povezana vest:  Film “Vera” od 10. novembra u bioskopima

Dve glavne uloge poverene su popularnim australijskim glumcima, Kalanu Malviju koji je devedesetih godina ostao planetarno upamćen po svojoj ulozi buntovnog i šarmantnog Drezika u tada veoma popularnoj seriji „Nestašne godine“.

Sada, u ulozi nadređenog oficira Edija u predstojećem filmu „Uzvišenje“, Malvi ističe svoje iskustvo sa snimanja filma: „Bilo je jedinstveno i nešto u šta nisam bio do kraja upućen, nisam imao do kraja znanje o svim događajima,“ rekao je u jednom od intervjua.

Povezana vest:  Ko je obavezan da finansira film u Srbiji?

Malvi, svoje učešće na setu delio je sa još jednim aktuelnim australijskim glumcem Sajmon Bejkerom (Simon Baker). Bejker je  međunarodnu pažnju stekao glavnom ulogom u seriji „The Menatlist“, a njegove filmske zasluge uključuju i ostvarenje koji je dvostruko nagrađeno Oskarom – „Poverljivo iz L.A.“, kao i filmovi „Đavo nosi Pradu“ i „Poziv upozorenja“.