Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova o umetnicima koje ne smete propustiti:

GRIPA PETROVLJEVIH

Rusija, Švajcarska, Francuska, Nemačka 2021 / 02:01

Selekcija: Glavni takmičarski program

Režija: Kirill Serebrennikov

Film prikazuje dan u životu strip-crtača Petrova i njegove porodice u postsovjetskoj Rusiji. Bolesnog od gripa, prijatelj Igor izvodi ga u dugačku šetnju, tokom koje vrludaju između realnosti i fantazije. Prema romanu Петровы в гриппе и вокруг него/ Petrovi u gripu i oko njega Alekseja Salnikova (LOM, Beograd, 2019).

Povezana vest:  Holivudske zvezde u trci za uloge u novom Betmenu

OVAKO SI SAVRŠENA

Mađarska 2021 / 01:45

Selekcija: Novi mađarski film

Režija: Varsics Péter

Film je drama o smišljenim lažima, u kojoj autor reklama u stvaralačkoj krizi pokušava da oživi sopstvenu književnu karijeru lažirajući romantičnu vezu sa autorkom bestselera o “srećnom životu punim plućima”.

THE FAREWELL

Slovenija 2020 / 01:05

Selekcija: Zemlja u fokusu

Režija: Petra Seliškar

Povezana vest:  Kejt Vinslet postala zaštitno lice kozmetike Lancome

Filozofska meditacija o mladom Tomažu Pengovu, jednom od najvećih muzičara u slovenačkoj istoriji i autoru mnogih vanvremenskih pesama, od kojih će ga neke pratiti na ovom filmskom putovanju kroz njegov svet. U nasleđu Pengova nalazi se Odpotovanja, prva rok kantautorska ploča objavljena u bivšoj Jugoslaviji.

MUZIKA JE UMETNOST VREMENA 3: LP FILM LAIBACH

Slovenija 2018 / 00:52

Selekcija: Zemlja u fokusu

Režija: Igor Zupe

Muzika je umetnost vremena 3: LP film Leibach je dokumentarni film o čuvenoj rok grupi Laibach.

Povezana vest:  Marion Kotijar u novom Betmenu

FELLINOPOLIS

Italija 2020 / 01:29
Selekcija: Novi evropski dokumentarni film

Režija: Silvia Giulietti

Uđite u svet Federika Fellinija. Svet iza njegove kamere, na scenama i kulisama njegovih filmova. Snimci urađeni skrivenom kamerom, koje je na svetlost, nakon 40 godina, izneo Feručo Kastronuovo. Između 1976. i 1986., Feručo je snimao filmove koji prikazuju zakulisne aktivnosti tokom snimanja Fellinijevih filmova Grad žena, A brod plovi i Džindžer i Fred, otkrivajući odvojeni svet, grad mašte, naseljen jedinstvenim likovima, koji imaju svoj vlastiti život… pravi Fellinopolis.