U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 3. do 9. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici, biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”.

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. U ovoj selekciji naći će se sedam filmova iz Rusije, Danske, Poljske, Nemačke, Švedske, Francuske i Češke. Na repertoaru će biti ostvarenja „Časovi persijskog” reditelja Vadima Perelmana, „Još jedna tura” Tomasa Vinterberga, „Telo Hristovo” Jana Komase, „Berlin Aleksanderplac” Burhana Kurbanija, „O beskonačnosti” Roja Andersona, „Istina” Hirokazu Koreede i „Šarlatan” Agnješke Holand.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, ove godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Nemačke, Norveške, Češke, Belgije, Švedske, i Severne Makedonije. Publika će moći da pogleda filmove „Kućni patuljci – operacija kolačići” rediteljke Ute fon Munhov-Pol, „Kapetan Sabljozubi i magični diijamant” Razmusa A. Sivertsena, „Pat i mat – majstorske avanture” Mareka Beneša, „Moja porodica i vuk”, „Bezrepi Pele” Kristijana Rajtelniusa, „Stela” Stojana Vujičića i „Viking Vik i čarobni mač” u režiji Erika Kazea.

Povezana vest:  Kako je Endru Garfild postao Čudesni Spider-Man? (VIDEO)

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica koji organizuje festival, o ovoj selekciji je rekao: „Festival evropskog filma Palić” je svestan potrebe da se najmlađa publika okrene filmskoj umetnosti od najranijeg uzrasta. Zato u predfestivalskom programu prikazujemo evropske bioskopske hitove za decu, a tokom centralne manifestacije imamo radionicu „Kako se gleda film- mala škola bontona” i predstavljanje festivala Multi Most, koji se bavi filmovima čiji su autori deca. Palić na ovaj način obuhvata publiku svih uzrasta, sa naglaskom na edukaciji novih filmofila koji će pratiti evropsku kinematografiju u narednim decenijama.”

Povezana vest:  Nagrade festivala Sandens za kriminalistički triler i dokumentarac o Siriji

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Povezana vest:  Premijera domaćeg filma "Ključ" održana u Kombank Dvorani

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.