Ugledni američki magazin Varajeti predstavlja film „Toma“ Dragana Bjelogrlića kao portret čuvenog srpskog pevača i tekstopisca Tome Zdravkovića (1938-1991), poznatog pođednako po svojoj muzici i boemskom načinu života, a takođe nudi uvid u minula vremena u bivšoj Jugoslaviji i prikazuje neke od najznačajnijih umetnika njegove generacije.

Film „Toma“ Zorana Lisinca i Dragana Bjelogrlića, omaž čuvenom pevaču, imaće svoju svetsku premijeru 20. avgusta na zatvaranju Sarajewvo film festivala.

Glumačku postavu ovog ostvarenja, rađenog po scenariju Bjelogrlića, Nikole Pejakovića i Maje Todorović, čine Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović.

Povezana vest:  Rasprodato otvaranje 29. FAF-a: Zakazana nova projekcija filma „Lost Country“ Vladimira Perišića

Bjelogrlić je otkrio „Varajetiju“ da je pri istraživanju za film sproveo niz privatnih razgovora s prijateljima i savremenicima ovog pevača, kao i sa njegovim bratom, koji je pritom otkrio da su mnoge Zdravkovićeve najpoznatije pesme inspirisane njegovim životom.

„Toma je bio poznat kao “pesnik duše“. On je pevao o svom kontroverznom životu i njegove pesme sadrže posebnu vrstu tuge. Ja sam napravio film baziran na toj specifičnoj emociji i pokušao da otkrijem korene njenog postojanja“, kazao je Bjelogrlić za Varajeti

Povezana vest:  Hor Viva Vox napravio spektakl za pamćenje na premijeri filma ‚‚Boemska rapsodija“

Tokom više od 40 godina karijere, Bjelogrlić se pokazao kao plodan glumac, reditelj i producent.

Igrao je u oko 40 igranih filmova i 20 televizijskih serija, a kao reditelj se pokazao na filmu i seriji „Montevideo, Bog te video!“, nastavku „Montevideo, vidimo se!“, kao i seriji „Senke nad Balkanom“, za koju je napisao i scenario.

Osnivač je producentske kuće Kobra Film, u čijoj produkciji je nastao film Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“ (1996), u kojem je Bjelogrlić tumačio jednu od glavnih uloga, i koji je bio srpski kandidat za Oskara te godine.

Povezana vest:  Premijera filma "47 Ronina" 25. decembra u "Sinepleksu"