Nominacije za britanske filmske nagrade
aneducationNaučno-fantastični spektakl „Avatar“, drama inspirisana ratom u Iraku „The Hurt Locker“ i priča o sazrevanju „An Education“ dobili su danas po osam nominacija za nagrade Britanske filmske akademije.
Ta tri ostvarenja nominovana su za najbolji film, zajedno sa „U vazduhu“ i „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire“.
Južnoafrički triler sa vanzemaljcima „Distrikt 9“ ima sedam nominacije, dok su „Prokletnici“ Kventina Tarantina (Quentin) i „U vazduhu“ Džejsona Rajtmana (Jason Reitman) nominovani u po šest kategorija.
Veruje se da ove nominacije povećavaju izglede „Avatara“, koji je već zaradio više od 1,6 milijardi dolara (1,13 milijardi evra), za Oskare.
Kameron kome je to prvi film posle „Titanika“ iz 1997, za „Avatara“ je već dobio Zlatni globus u kategoriji drame.
U konkurenciji za BAFTA nagradu za režiju, Kameronu su konkurenti njegova bivša supruga Ketrin Bilegolu (Kathryn Bigelow) za film „The Hurt Locker“, Nil Blomkamp (Neill) za „Distrikt 9“, Loun Šerfig (Lone Sćherfig) za „An Education“ i Tarantino za „Prokletnike“.
Kandidati za britansku nagradu za glavnu mušku ulogu su Džordž Kluni (George Clooney) („U vazduhu“), Džeremi Rener (Jeremy Renner) („The Hurt Locker“), Džef Bridžiz (Jeff Bridges) („Crazy Heart“), Kolin Fert (Colin Firth) („A Single Man“) i Endi Serkis (Andy) za „Sex & Drugs & Rock & Roll“.
Meril Strip (Meryl Streep) je 13. nominaciju za nagradu BAFTA dobila za ulogu u „Džuli i Džuliji“.
Konkurentkinje za nagradu za glavnu žensku ulogu su joj Keri Maligan (Carey Mulligan) („An Education“), Odri Totu (Audrey Tautou) („Koko pre Šanel“), Sirše Ronan (Saoirse) („Divne kosti“) i Gabori Sidibe (Gabourey) („Precious“).
Za najbolji britanski film nominovani su „An Education“, „Fish Tank“, „In the Loop“, „Moon“ i „Nowhere Boy“.
U konkurenciji za najbolje inostrano ostvarenje su „Koko pre Šanel“, „Prekinuti zagrljaji“ Pedra Almodovara, švedska priča o vampirima „Let the Right One In“, zatvorske drama Žaka Odijara (Jacques Audiard) „Prorok“ i „Bela traka“ Mihaela Hanekea (Mićael).
Britanske filmske nagrade – čiji je zvaniči naziv Orindž nagrade Britanske filmske akademije – biće dodeljene na ceremoniji u Kraljevskoj operi u Londonu 21. februara.
Prošle godine „Milioner sa ulice“ Denija Bojla (Danny Boyle) dobio je sedam priznanja BAFTA, da bi trku za Oskara završio s osam trofeja američke filmske akademije.
Povezana vest:  Hju Džekman želi ulogu u Bolivudu