Pred čitaocima je novi roman nagrađivanog autora Milana Jovanovića, koji se u svojim delima bavi, pre svega, našom istorijom, koju prikazuje kroz porodične drame sa intrigantnim i neobičnim likovima.

U romanu „Tuđi život“, baš kao u prethodnom „Plamen sveće“, tematiku smešta u period koji nije previše osvetljavan u našoj književnosti, što njegovim romanima daje posebnu draž.

„Naši istoričari, uglavnom, u svojim istraživanjima, u velikom luku zaobilaze period prvih nekoliko decenija turske uprave nad teritorijom negdašnje Srpske despotovine. Taj trend, pre svega zbog nedostatka izvora, prati i naša književnost, zbog čega gotovo da i ne postoje prozna dela koja tretiraju ovaj period naše prošlosti. Već dugo sam se nosio mišlju da napišem roman čija će se radnja odigravati na teritoriji Smederevskog sandžaka, u prvim decenijama osmanske uprave kad je, i pored prisutne turske administracije i poreskog sistema, broj hrišćanskih plemića (spahija) bio znatno veći od turskih“, rekao nam je autor. „Kockice su se konačno poklopile i sa zadovoljstvom mogu da kažem da sam iznedrio delo koje primereno prikazuje društveno-političke prilike u poslednjim godinama petnaestog i prvim decenijama šesnaestog veka, pre svega na prostoru Ostrovičke nahije, ali i u čitavom Smederevskom sandžaku, pa i u takozvanoj „Maloj Raškoj“, odnosno na teritoriji Srema, u čijem središtu u tvrđavi Kupinik stoluju potomci negdašnjih srpskih vladara iz dinanstije Branković. Verujem da će čitaoci uživati u druženju sa velikim brojem živopisnih likova, predvođenim monahom prepisivačem Serafimom i kontroverznom sestrom boračkog dizdara, mladom i buntovnom Sedom.“

Povezana vest:  Kolin Farle ostavio majku svog sina Henrija

Damnjanovići, stara vlastelinska porodica, morala je da prepusti Turcima grad Borač i preseli se u svoj letnjikovac. U neposrednoj blizini ovih lokaliteta nalazi se Preobraženski skit, gde bratija umnožava bogoslužbene knjige. Po izuzetnom talentu i predanosti izdvaja se mladi monah Serafim. Jedne olujne večeri na vratima njegove kelije neočekivano se pojavljuje Seda, slobodoumna sestra boračkog dizdara, i moli ga da joj pomogne da izbegne udaju na koju je voljeni brat primorava.

Povezana vest:  Film "Patuljci sa naslovnih strana" od 04.marta u Kanadi

U ovu opasnu igru oni će uvući čergarsku družinu, ali i Damnjanoviće i potomke Brankovića, koji stoluju na ugarskoj teritoriji u tvrđavi Kupinik. Posledice ovih naizgled romantičnih igrarija za neke učesnike biće kobne.

„Tuđi život“ možete pronaći od srede 6. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.