Banksijev filmski debi na Sandensu 

sundance_film_festival_2010_logoFilmski debi britanskog uličnog umetnika Banksija (Banksy) biće premijerno prikazan na festivalu Sandens (Sundance) koji danas počinje u američkom gradu Park Sitiju. 
Publika će imati priliku da prvi put čuje Banksija kako govori u filmu „Exit Through The Gift Shop“, kazao je BBC News njegov agent. Banksi nikada nije otkrio svoj identitet. 
Očekuje se da će organizatori festivala Sandens danas saopštiti vest o uvrštavanju „prvog filma katastrofe o uličnoj umetnosti“ u festivalski program. 
Banksi je poznat po zadirkivanju obožavalaca i policije i neočekivanim radovima. U radu koristi grafite i šablone. 
U londonskom zoo-vrtu popeo se u kavez sa pingvinima i dvometarskim slovima napisao „Dosadila nam je riba“. U bristolskom zoo-vrtu je u kavezu sa slonovima ostavio poruku „Čuvar smrdi – dosadno dosadno dosadno“. 
Film „Exit Through The Gift Shop“ biće prikazan u nedelju. Najavljen je kao priča o francuskom vlasniku radnje koji postaje režiser dokumentarnih filmova i pokušava da pronadje i sprijatelji se sa Banksijem, koji odlučuje da sam stane iza kamere. 
-To je priča o tome kako je jedan čovek želeo da snimi ono što se ne može snimiti. I kako u tome nije uspeo – poručio je Banksi. 
U filmu su ekskluzivni snimci Banksija i drugih poznatih autora grafita na delu. 
Ipak, do nedelje se neće znati da li će Banksijev identitet biti otkriven. 
Direktor festivala Sandens Džon Kuper (John Cooper) kazao je da je film toliko neobičan da se pita da li je stvaran. 
-Exit Through The Gift Shop“ je jedan od onih filmova koji se retko pojavljuju, spoj stvarnosti i fikcije, a istovremeno su sasvim zanimljivo iskustvo – dodao je. 
Film će se od 5. marta prikazivati u britanskim bioskopima. 
U maju 2005. Banksijeva verzija primitivne pećinske slike koja prikazuje ljudsku figuru koja lovi dok gura kolica za kupovinu je pronađena kako visi u Britanskom muzeju. Posle otkrića, muzej je to delo dodao stalnoj postavci. 
U avgustu/septembru 2006, Banksi je zamenio oko 500 kopija debi albuma Paris Hilton, u 48 različitih britanskih prodavnica ploča njegovim omotom i remiksima. Pesmama su dati nazivi kao „Zbog čega sam poznata?“, „Šta sam uradila?“ i „Za šta ja služim?“. 
Nekoliko kompakt diskova je kupljeno pre nego što su ih prodavnice povukle. Neki su kasnije prodati za 750 funti na internet aukcijama. Na omotu se nalazila obrađena slika Paris Hilton u toplesu. Na drugim slikama je prikazana sa psećom glavom. 

Povezana vest:  Pogledaj film „Princeza i zmaj – Beskrajna priča“ i otputuj u Italiju