Šesti festival snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije na filmu, ove godine biće održan u Novom Sadu u periodu od 15. do 18. decembra. Tokom četiri festivalska dana učesnicima i posetiocima biće prikazano ukupno osam dugometražnih filmova iz najnovije srpske filmske produkcije i dodeljene značajne nagrade.

Domaćin ovogodišnjeg izdanja festivala “Slika u pokretu”, koji se već tradicionalno održava u organizaciji Srpske asocijacije snimatelja, biće Grad Novi Sad, te će glavni festivalski program biće upriličen u Kulturnom centru Novog Sada, dok će se prateći program festivala održati u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Povezana vest:  Tom Kruz pomaže engleskom modelu Rozi

U četiri festivalska dana, u zvaničnom takmičarskom delu programa, biće prikazano osam igranih filmova iz prošlogodišnje i ovogodišnje domaće produkcije: “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića, “Jedini izlaz”, reditelja Darka Nikolića, “Ne igraj na Engleze”, Slobodana D. Pešića. Tu su i ostvarenja “Oaza”, Ivana Ikića, “The Pond”, reditelja Petra Pašića, kao i “Toma”, reditelja Dragana Bjelogrlića i filmovi “Vikend sa ćaletom”, reditelja Miroslava Momčilovića i “Živ čovek”, Olega Novkovića.

Pored glavnog, u okviru festivala “Slika u pokretu” biće održan i prateći program. U prvom delu, za sve zainteresovane učesnike biće organizovan masterclass program, koji će voditi direktori fotografije Aleksandar Ilić i Miloš Jaćimović, dok će u Kulturnoj stanici Eđšeg u periodu od 15. do 23. decembra, biti postavljena izložba filmskih plakata „Tragovi jednog vremena“.

Povezana vest:  Preminuo Ed Loter, zvezda TV serija

Poslednje večeri festivala, na ceremoniji svečanog zatvaranja biće uručena vredna priznanja. Glavnu i specijalnu nagradu za snimateljski rad na filmu dodeliće tročlani žiri u čijem su sastavu vizuelni umetnik Čedomir Vasić, kao i direktori fotografije Nic Morris i Aleksandar Ilić. Žiri Srpske asocijacije snimatelja će ove godine po prvi put dodeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u serijama u poslednjih godinu dana u domaćoj srpskoj produkciji.

Povezana vest:  Šotrin film "Šešir profesora Vujuća" oduševio publiku

Kao i prethodnih godina, festival “Slika u pokretu” održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i Filmskog centra Srbije i Kulturnog centra Novog Sada.

U skladu sa epidemiološkom situacijom, ovogodišnje izdanje Festivala snimateljskih ostvarenja biće u potpunosti održano u skladu sa epidemiološkim merama, što podrazumeva poštovanje propisane fizičke distance i nošenje zaštitnih maski.

Celokupan program festivala, kao i informacije o prodaji ulaznica, možete naći na zvaničnom sajtu slikaupokretu.rs.