Međunarodni filmski festival – Fest u ovoj godini doživljava svoje jubilarno pedeseto izdanje i biće održan od 25. februara do 6. marta, u produkciji Centra beogradskih festivala. Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišnjeg festivala koji glasi „Novi hrabri svet” igra je rečima u odnosu na slogan prvog Festa održanog 1971. godine koji je glasio „Hrabri novi svet”.

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno više od osamdeset premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Povezana vest:  Anđelina Žoli neće usvojiti devojčicu s Haitija

Na Festu će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film „Titan”, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je „Zlatne palme” u Kanu, i film „Događaj”, rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu „Zlatni lav” za najbolji film na 78. Filmskom festivalu u Veneciji.

Povezana vest:  Mešovite reakcije na "Argo" u Iranu

Na otvaranju 50. Festa, 25. februara u Kombank dvorani biće prikazan film „Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe „Kristalni globus” za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Povezana vest:  Revolucija se bliži i od 19. novembra više ništa neće biti isto a vatra će goreti zauvek!

Nagrada „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, „Pošte Srbije” pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja festivala.