Specijalna projekcija domaćeg filma “Prolećna pesma” rediteljke Natalije Avramović održana je večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz prisustvo većeg dela autorske i glumačke ekipe.

Specijalna projekcija upriličena je uosči redovne distribucija ovog nezavisnog projekta koja upravo počinje svoj bioskopski život u zemlji zahvaljujući kompaniji “Fame Solutions”.

Ova neobična melodrama kao rediteljski debi autorke imala je premijeru u maju 2021. u Kombank Dvorani u programu 49. FEST-a, da bi zatim imala uspehe po raznim festivalima.

Glavna glumica Mihaela Stamenković je osvojila nagradu na italijanskom “Festivalu del Cinema d“IDEA” u Rimu, kao i Nagradu “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu na festivalu u Sopotu 2021.

Takođe, film je išao i po regionu, tako da je dobio Specijalnu nagradu na festivalu “SeeOnline Cinesquare” u Skoplju, dok je osvojio i Treću nagradu za scenario i Specijalnu nagradu žirija novinara i filmskih kritičara na Festivalu Filmskog Scenarija – Vrnjačka banja 2021.

Povezana vest:  Ben Afleck: Neću nikad glumiti zajedno sa suprugom

Rediteljka je pisala scenario sa Ljubinkom Stojanović, gde je pripovedala priču o sebi, svojim problemima, strahovima, patnjama i nakon premijere na FEST-u, kaže, posmatra ga drugim očima.

“Film mi je dosta pomogao da dođem k sebi i da postanem bolja verzija sebe”, ukratko je objasnila autorka.

Kaže da se odlučila za crno beli film da bi dočarala taj postupak dokumentaristike koji se prožima i oseća tokom cele priče, da sva sećanja, prošlost, koja muče junakinju budu poput crno belih fotografija iz nekih prošlih vremena.

Dodaje da je navikla na crno-belu tehniku, jer već 10 godina radi u “Filmskim novostima”.

Povezana vest:  Slavko Štimac i Sergej Trifunović u Cineplexxu u Nišu

Mihaela Stamenković kao glavna i vodeća glumica dominira ostvarenjem u kompleksnoj ulozi i priznaje da je veoma priželjkivala ovakvu ulogu.

“Bilo je turbulentno prolaziti kroz lik Petre, a opet sam veoma uživala u njoj, jedinstveno je iskustvo. Nije mi tako ni daleka, ona poseduje neke segmente mene, što mi je bio veliki izazov. Istina, malo smo imali vremena da snimamo, trebalo je ući u taj lik za samo 10 dana realizacije”, objasnila je Mihaela.

Njen partner Ivan Ðorđević Džudi, poznat po mnogim TV serijama (“Ubice mog oca”, “Tajkun”), smatra da se njegov lik vrti u filmu kao početak i kraj priče.

“Iako deluje na prvi utisak da je zanatski on samo funkcija i služi da junakinja nešto spozna, on ipak zatvara taj krug, a opet i pokreće radnju, tako da je važan kroz putovanje koje zaokružuje film”, podelio je utiske Džudi.

Povezana vest:  Stigao je novi trejler igranog filma "DAMBO"

Koscenarista Ljubinka Stojanović otkrila je da joj je ovo bilo jedno od prijatnijih iskustava na relaciji dramaturg – reditelj, jer im je saradnja bila “fantastična”.

Stojanović je priznala da su privatni rukopisi režiserke bili u početku teško prohodni da bi se sklopio scenario, ali da je Natalija od početka tačno znala šta želi i to je onda olakšalo stvaranje.

Producent Nada Savić je izjavila da se uveliko pregovara da o distribuciji u inostranstvu i da je jako zadovoljna kako je film prošao na festivalima.

Uz odličnu muziku kompozitora Marka Matovića, u filmu igraju još Danica Maksimović, Ivan Ðorđević, Ana Mandić…

Foto: Milan Maričić/ATA Images