Montevideo-Bog-te-video_plakatMontevideo,Bog te video najbolji film po oceni FIPRESCI

 

Udruženje filmskih kritičara i novinara Srbija (FIPRESCI) danas je u Muzeju jugoslovenske kinoteke za najbolji srpski film u 2010. godini proglasilo „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića, kome je takođe uručena i nagrada za najbolju režiju.

Za najbolju žensku glumicu proglašena je Jasna Đuričić za ulogu u filmu Olega Novkovića „Beli, beli svet“, a za najboljeg glumca Predrag Miki Manojlović za ulogu u ostvarenju Srđana Karanovića „Besa“.

Povezana vest:  Megan Foks više neće da bude druga Merilin Monro

Članovi FIPRESCI Srbija su nagradu za najbolji scenario dodelili Srđanu Dragojeviću i Ranku Božiću za film „Montevideo, Bog te video“, a priznanje za montažu dobila je Nataša Vranješ za film „Šišanje“ Stevana Filipovića.

Priznanja su dobili i Nemanja Petrović za scenografiju u filmovima „Montevideo, Bog te video“ i „Srpski film“ i Goran Volarević za fotografiju u filmu Dragana Bjelogrlića i ostvarenja „Žena sa slomljenim nosem“.

Priznanje za najbolju filmsku muziku dobio je Boris Kovač za muziku u filmu „Beli, beli svet“.

Povezana vest:  Ešton pokušavao luksuznim poklonima vratiti Demi

Za najbolji strani film koji je prikazivan u bioskopima tokom 2010. godine, proglašen je „Pisac iz senke“ Romana Polanskog, a nagrada je uručena distributerskoj kući „MCF“ iz Beograda.

Nagrada za životno delo dodeljena je posthumno novinaru Dušanu Vukiću, koji je preminuo u avgustu 2010. godine, a priznanje je primila njegova supruga Nada Vukić.

Glumac Miki Manojlović je istakao da članovi FIPRESCI Srbije ne bi pogrešili da su nekom drugom dali nagradu, ali da bi pogrešili da priznanje za najbolju glumicu nisu dodelili Jasni Đuričić koja je, prema njegovim rečima, „razbila sve stereotipe, koji postoje u kinematografiji u Srbiji“.

Povezana vest:  Počela prodaja karata za premijeru filma “Planeta majmuna: Početak“

Reditelj Dragan Bjelogrlić je zahvalio članovima srpskog ogranka FIPRECI i svim saradnicima, koji su mu pomogli da snimi film i istakao da „iako voli da sanja, ni u najluđim snovima nije mogao da pretpostavi da će za svoj rediteljski debi dobiti ovakvo priznanje“.