Svečana premijera najnovijeg domaćeg filma „Ključ“ reditelja Marka Sopića, sinoć je održana u Velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu u prisustvu autorske i glumačke ekipe, koja se poklonila na kraju projekcije, uz veliki aplauz.

Glavne uloge u filmu tumače Sonja Kolačarić, Radivoje Raša Bukvić i Branimir Bane Popović, a uz njih su u važnim, pratećim ulogama nastupali Ljubomir Ljuba Bandović, Jack Dimich, Isidora Građanin, Jelica Kovačević, Mirko Vlahović, Rastko Janković, Aleksandar Lazić, Milica Stefanović.

Jednu od poslednjih uloga je ovde ostvario nedavno preminuli Boris Komnenić.

Na crvenom tepihu i u punoj sali Kombank dvorane pojavila se  ekipa filma predvođena rediteljem Markom Sopićem i glumicom Sonjom Kolačarić, koja u filmu igra glavnu ulogu istoričarke umetnosti Vere. Veliku pažnju medija izazvalo je i pojavljivanje ostalih članova ekipe, posebno glumaca Branimira Popovića, Jacka Dimicha, Isidore Građanin…

Defile na crvenom tepihu završen je  izlaskom na crveni tepih producetkinje Milenije Perišić, koja je pred publiku okupljenu ispred Kombank dvorane i veliki broj medija izašla iz kovčega koji je dovezao pogrebni automobil. Ovaj performans aludirao je na kraj filma koji, posle niza trileskih obrta, ostavlja krvave tragove, uništene karijere, slomljena srca i niz posmrtnih kovčega.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Ekipu filma predstavio je Slavko Beleslin, a kraj projekcije filma i defile glumaca na sceni velike sale Kombank dvorane publika je pozdravila velikim aplauzom.

Povezana vest:  U prodaji karti za film o najduhovitijem bogu među bogovima – „Tor: Ljubav i grom“

Veliki broj značajnih ličnosti iz sveta dramske umetnosti okupio se sinoć da podrži svoje kolege, a zanimljivo je da manju ulogu u filmu ima i pevačica pop rok benda „Neverne bebe“ Tijana Sretković, a i ta grupa se pojavljuje u jednoj sceni.

Novi akcioni triler predstavlja srpski odgovor na svetski čuveni roman „Da Vinčijev kod“ Dena Brauna, kao i na njegove nastavke „Anđeli i demoni“, „Izgubljeni simbol“, a poznat je i filmski serijal reditelja Rona Hauarda.

„Ključ“ Marka Sopića, poznatog po komercijalnom ostvarenju „Ekipa“, sniman je tokom 2019. godine, u više etapa, tokom marta i aprila, onda u novembru i decembru, i bio je spreman delimično za premijeru 2020. godine.

Ipak, pandemija je pomerila i poremetila sve planove, tako da je konačno posle dve godine čekanja, napeta filmska priča stigla pred domaću publiku i od 24. februara „Ključ“ kreće u redovnu distribuciju širom zemlje, kasnije i po regionu.

Intrigantna tema stavlja u fokus krvavu borbu za veoma vrednu Vizantijsku relikviju – Konstantinovo blago, zaostavštinu Despota Stefana.

Tu svetu relikviju, koja predstavlja simbol vrhunske moći, želi da poseduje tajna organizacija katoličke crkve i za taj zadatak angažuje veoma okrutnog mafijaškog šefa (Branimir Popović) i njegovu ekipu, a takođe aktivira svoje ljude koji se nalaze u svim važnim strukturama društva i sistema, što naravno podrazumeva i policiju.

Povezana vest:  Trijaža Danisa Tanovića od 8. aprila u bioskopima

Osveženje filma je što je za promenu, glavni junak žena, a poznato je da se to ne dešava često u domaćoj kinematografiji.

Tek skorije je izašao psihološki triler „Jedini izlaz“ (2021) kao film i TV serija, gde vodeću rolu ima žena, gde takođe igra Sonja Kolačarić u epizodnoj ulozi.

Opet, lik Vere okružen je muškim karakterima u „Ključu“, uz tek poneke manje uloge koleginica (Isidora Građanin, Jelica Kovačević, Milica Stefanović).

Glavna junakinja Vera, iznenada dolazi u centar te borbe oko potrage mističnog ključa, u čemu dovodi u ozbiljnu i smrtonosnu opasnost drage ljude oko sebe, gde spada i blizak prijatelj i kolega – povremeni ljubavnik.

Ona je profesorka istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, tema relikvija veoma joj je bllska, a glavni zaplet kreće nakon njenog povratka iz Crne Gore sa sahrane dede, koji je izgleda imao veze sa onim što želi crkva.

Njen život se munjevito menja jer zatiče stan u haosu zbog misteriozne provale, postaje meta mafije, prate je dva korumpirana inspektora, a oko nje se dešavaju veoma brutalna ubistva bez pauze.

Jedina nada leži u pojavi možda zaštitnika Nenada, koji motri na nju, kao Vitez Reda Zmaja, i on predstavlja pravu enigmu filma, nejasno na kojoj je strani, dobra ili zla.

Povezana vest:  Dokumentarac o prvom Srbinu osvajaču olimpijske medalje pretpremijerno u DOB-u

Veoma surova i sirova bitka za sveto istorijsko blago dešava se u centru Beograda, u lepotama Kotora, na Zlatiboru, u šumama Durmitora, u sladostrasti intime, u hedonizmu noćnih klubova, u manastiru Manasija.

Uspešna premijera filma iznedrila je dugotrajan aplauz zadovoljne publike, a ovaj komercijalan projekat čiji je cilj da dostigne što veću gledanost, snimljen je po vrhunskim produkcionim standardima, na nivou velikih evropskih filmova.

Akcioni triler „Ključ“ jasno se obraća ciljnoj grupi koja voli scene obračuna vatrenim oružjem, spektakle u vidu jurnjave kolima, opasne misterije, fatalne lepotice, hrabre sekvence začinjene slobodnijim erotičnim prizorima, i onima kojima ne smeta nepregledna količina nasilja ili gomilanje ubistava.

Scenario su napisali književnica poznata po trilerima Bojana Ðoković i dramaturg Miladin Ševarlić, a u ekipi filma su još direktor fotografije Aleksandar Jakonić, kompozitor muzike Nikola Burovac, producent Milenije Perišić, dok izvršnu produkciju potpisuje kuća „Film Star“.

Verovatno je najveći glumački adut filma i mamac za auditorijum – Radivoje Raša Bukvić, sa zapaženom inostranom karijerom i partnerima kakvi su mu bili – Brus Vilis, Lijam Nison, Ed Haris, Odre Tatu…

Bio je nedavno aktuelan i sa drugom sezonom surove gangsterske serije „Besa“, a gledaćemo ga ove godine i u domaćem krimi filmu „Trag divljači“, debitantskom projektu Nenada Pavlovića.

Foto: G.G./ATA Images